Odluka grada

Ako žele živjeti na selu, mladi Lozničani će dobiti kuću s okućnicom

Globalno selo
Mladi poljoprivrednici Fotografija: Thinkstock
Skupština grada Loznice donijela je odluku o dodjeli bespovratnih sredstava mladim bračnim parovima za kupovinu kuće sa okućnicom na selu. Cilj ove odluke je da se poboljša demografski sastav stanovništva na selu i spriječi propadanje napuštenih kuća.

Kuća poroobitelji Milutinović nalazi se ispod planine Gučevo. Od centra sela njihovo kućanstvo je udaljeno više od kilometar hoda makadamom. Miroslav i njegova supruga, kažu, da nikada nisu razmišljali o životu u gradu. Da bi imali razlog više da ostanu ovdje, odlučili su se baviti etno turizmom.

"Mogao sam otići bilo gdje u inozemstvo, ali ne - neću nikad", kaže Miroslav Milutinović, "da se ponovo rodim, opet bih ovdje ostao živjeti i raditi." Pored nezaposlenosti, na selu je, kažu, problem i infrastruktura. Do nekih kuća putevi su neasfaltirani, a često nema ni ulične rasvjete. Jasmina Mišić kaže da ima mladih, ali je većina ipak otišla: "Svi idu tamo gdje će imati posao, da rade, da normalno žive."

Prema podacima Odjela za lokalni ekonomski razvoj, prosječna starost stanovništva u Loznici je 38,9 godina. Od ukupnog broja stanovnika, na selu živi 43 posto građana. Iz gradskog budžeta već nekoliko godina izdvajaju se sredstva za pomoć trudnicama, studentima, a novčano se pomaže i treće dijete od rođenja do punoljetnosti. Za kupovinu kuće sa okućnicom na selu, grad je osigurao pet milijuna dinara.

Prednost će ipak imati mladi ljudi koji su liječnici, prosvjetni radnici, inženjeri u sektoru poljoprivrede ili su završili veterinarstvo, ističe Vidoje Petrović, gradonačenik Loznice: "Dakle, to su profesije koje su nekako poželjne da budu negde tu kao susjedi u selu."

Iz gradske uprave kažu da će uskoro donijeti i Pravilnik na osnovu kojeg će se znati tko i pod kojim uvjetima može konkurirati za kupovinu kuće na selu. Natječaj će biti raspisan do kraja godine.

Pogledajte prilog RTS-a.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje