JEDINSTVEN SLUČAJ

Albanski ministar poljoprivrede tvrdi da mjere pomoći nisu potrebne

Globalno selo
Fotografija:
Albanski ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja Bledi Çuçi objavio je da poljoprivreda u toj zemlji u prvom tromjesečju doživljava rast te da nikakve mjere pomoći albanskim poljoprivrednicima nisu potrebne

U srijedu je albanski ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja Bledi Çuçi objavio kako vlada te države ne namjerava donositi nikakav poseban paket mjera pomoći poljoprivrednicima jer taj sektor nije pogođen krizom uzrokovanom koronavirusom, izviještava albanski portal Exit.

Çuçi je ustvrdio da poljoprivredni sektor te zemlje doživljava rast u proizvodnji, izvozu i prodaji. Poljoprivreda je jedini sektor gospodarstva koji nije zaustavio aktivnost za vrijeme pandemije, istaknuo je ministar.

S ovime se ne slažu albanski poljoprivrednici, koji ističu kako su suočeni s nedostatkom radne snage u proljetnim berbama, a pad potrošnje i regionalnog izvoza prouzročio je i gomilanje viškova. Također, poljoprivrednici se žale da zbog zatvorenih poljoprivrednih ljekarni nisu mogli kupiti pesticide i zaštiti poljoprivredne kulture na vrijeme.

Kako je objavila agencija ATA, ministar je u razgovoru za televiziju rekao da je izvoz poljoprivrednih proizvoda iz Albanije u travnju porastao 13.5%, a poljoprivredni sektor u prvom kvartalu doživio rast od 8.3% u odnosu na isto razdoblje prošle godine.