IAKO POTRAŽNJA RASTE

Američkim proizvođačima savjetovano bacanje mlijeka

Globalno selo
Fotografija:
Zbog problema u logistici, pakiranju i prijevozu mlijeka i mliječnih proizvoda, najveći američki otkupljivači mlijeka pozvali su proizvođače da bacaju mlijeko i smanjuju broj grla

Američki kooperant Dairy Farmers of America (DFA), koji otkupljuje mlijeko više od 8,500 mljekara u 48 saveznih država, uputio je proizvođače da bace proizvedeno mlijeko zbog poteškoća u prometu robom, izvijestio je Reuters.

Zatvaranje restorana i škola te preusmjeravanje robe na trgovačke lance dovelo je do prave noćne more u logistici i pakiranju mliječnih proizvoda, a prijevoznici imaju poteškoća s osiguravanjem dovoljnog broja vozača. Zbog zatvaranja velikog broja prodajnih mjesta u svijetu izvoz je također posustao. 

Mliječna industrija pogođena je ranije od ostalih proizvođača prehrambenih proizvoda jer se mlijeko ne može zamrzavati ni skladištiti. Iako je potražnja za mlijekom u porastu pa je na nekim prodajnim mjestima u SAD-u ograničena dozvoljena kupnja po osobi, proizvođačima se sad savjetuje da proizvedeno mlijeko bace.

"Okreće mi se utroba", kaže 36-godišnji proizvođač Jason Leedle, dok stoji na svojoj farmi gdje će mlijeko koje teče iz vimena njegovih krava sad završiti direktno u kanalizaciji. 

I drugi veliki otkupljivač Land O’Lakes Inc. također je upozorio svoje proizvođače da mlijeko moraju baciti, a treći, Foremost Farms USA, uputio ih je da smanje broj grla. 

Prodaja mlijeka u SAD-u porasla je za 53% do kraja tjedna koji je završio 21. ožujka u odnosu na isto razdoblje prošle godine, maslaca 127%, a sira 84%, pokazuju podaci istraživanja koje je provela agencija Nielsen. Cijene mlijeka u maloprodaji porasle su 11,2%.