SUMNJA SE NA KINU

Amerikanci masovno poštom dobijaju nenaručeno sjeme

Globalno selo
Fotografija:
U jeku zaoštravanja američko-kineskih odnosa, brojni Amerikanci poštom dobijaju nenaručeno sjeme raznih oblika i boja, za koje vlasti sumnjaju da potječe iz Kine te predstavlja invazivne vrste opasne za usjeve i stoku

Američke vlasti upozorile su građane da ne sade sjeme koje im posljednjih dana nenaručeno stiže u poštanske sandučiće. Kako javlja Reuters, primljene pošiljke nenaručenog sjemena zabilježene su u brojnim američkim saveznim državama. Vlasti upozoravaju kako bi mogla biti riječ o invazivnim vrstama koje bi ugrozile usjeve i stoku.

Sumnja se da pošiljke sjemena koje američki građani dobijaju poštom dolaze iz Kine. Ministarstvo poljoprivrede SAD-a u utorak je najavilo da će ispitati sjeme kako bi se ustanovila njegova potencijalna štetnost. Smatraju kako je moguće da je riječ i o prevari kojom se umjetno pokušava podići prodaja kroz stvaranje lažnih narudžbi.

Glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova Wang Wenbin u utorak je izjavio kako Kina strogo poštuje sva ograničenja u slanju sjemena. Kineska poštanska služba istražila je pakiranja sjemena, koja su im na zahtjev poslana iz SAD-a te utvrdila da je riječ o falsifikatima. 

Brojne američke savezne države prozvale su pošiljke "poljoprivrednim krijumčarenjem". Objavljene fotografije pokazuju sjeme raznih boja i oblika u bijelim i žutim omotnicama. Neke od omotnica bile su označene oznakama za slanje nakita i sadržavale kinesko pismo. Zatražili su od primatelja pošiljaka da zadrže sjeme u zatvorenim omotnicama dok ga vlasti ne preuzmu.