MOŽE UZROKOVATI RAK

Bayer će platiti 10,9 milijardi dolara nagodbe zbog Monsantovog herbicida

Globalno selo
Fotografija:
Bayer je pristao isplatiti 10,9 milijardi dolara za oko 95.000 tužbi zbog Monsantovog herbicida Roundup, koji može izazvati ne-hodgkinov limfom

Njemački farmaceutski div Bayer pristao je na nagodbu kojom će platiti 10,9 milijardi dolara kako bi se riješila tužba protiv njegove tvrtke Monsanto, objavili su svjetski mediji.

Bayer je preuzeo agrokemijskog diva Monsanto 2018. godine za 63 milijarde dolara, čime je 157 godina stara farmaceutska kompanija suočena s brojnim tužbama zbog Monstantovog sredstva za uništavanje korova Roundup, za koje se tvrdi kako može uzrokovati ne-hodgkinov limfom.

Prema priopćenju koje je Bayer objavio u srijedu, 24. lipnja, serija nagodbi dovest će do rješenja oko 75% od trenutnih oko 125.000 predanih i nepredanih tužbi proitv Monsanta zbog Roundupa. 

"Kao prvo i najvažnije, Roundup nagodba je prava akcija u pravo vrijeme za Bayer kako bi se dugo razdoblje nesigurnosti privelo kraju", izjavio je glavni izvršni direktor Bayera Werner Baumann. "Nagodba rješava najsvježije tužbe i postavlja jasan mehanizam upravljanja rizikom u potencijalnim budućim parnicama", istaknuo je Baumann te dodao kako vjeruje da će ova odluka vratiti raspravu o sigurnosti i korisnosti herbicida na bazi glifosata u znanstvenu i zakonodavnu arenu.

Prema pisanju New York Timesa, ovo je jedna od najvećih nagodbi u civilnim parnicama u povijesti SAD-a. Pregovori su bili izuzetno složeni, a klijente koji su pristali na nagodbu zastupalo je 25 pravnih tvrtki. Ovime je riješeno oko 95.000 tužbi i osigurano 1,25 milijardi dolara za buduće tužbe u slučaju da kupci Roundupa dobiju ne-hodgkinov limfom. 

Oko 30.000 tužitelja nije pristalo na nagodbu. Fletch Trammell, odvjetnik iz Houstona koji zastupa 5.000 tužitelja rekao je kako ova nagodba nije završetak, kako to Bayer poručuje. "To je kao da ste ugasili požar u jednom dijelu kuće", izjavio je. 

Prema nagodbi, tužiteljima će biti isplaćeno između 5.000 i 250.000 dolara, ovisno o slučaju. Monsanto je u svibnju prošle godine bračnom paru iz Oaklanda morao isplatiti više od dvije milijarde dolara jer je sud utvrdio da su zbog njihovog herbicida dobili rak.