APEL INDUSTRIJE

Belgijanci bi trebali jesti više pomfrita, Britanci govedine, a Francuzi sira

Globalno selo
Fotografija:
Zbog viškova u proizvodnji i nemogućnosti daljnjeg skladištenja, proizvođači u nekim europskim zemljama apeliraju na građane da povećaju unos određenih proizvoda

Belgijanci su zamoljeni da jedu više pomfrita, Britanci su pozvani da u sebe utrpaju što više odrezaka, a Francuzi su pod pritiskom da povećaju unos sira, piše u petak Financial Times. Ovi neobični pozivi na povećan unos hrane nisu posljedica toga što bi zbog krize uzrokovane koronavirusom ljudima trebala veća utjeha u hrani, nego zbog toga da se smanje viškovi u proizvodnji.

U Belgiji je najveći svjetski proizvođač pomfrita Belgapom pozvao građane da tjedno jedu jednu porciju pomfrita više nego dosad kako bi se smanjio višak od 750.000 tona. "Pomfit je nedodirljiva kulturna baština. Tradicija je pojesti pomfrit jednom tjedno. Pozivamo ljude da taj trenutak radosti ponove još jedan dodatni put tjedno", izjavio je tajnik udruženja Belgapom Romain Cools. 

Zbog zatvaranja restorana i ostalih ugostiteljskih objekata te zbog neodlaska ljudi na posao, europski poljoprivrednici suočeni su s golemim viškovima. Procjenuje se da će vinarima tijekom trajanja mjera za zaštitu od pandemije koronavirusa prodaja pasti 35%, a vrijednost 50%. Prema riječima predsjednika talijanskog udruženja poljoprivrednika Cia-Agricoltori Italiani Dina Scanavina, samo u Italiji je trenutno uskladišteno 54 milijuna hektolitara vina, što je više od sedam milijardi butelja i predstavlja godišnju količinu talijanskog vina u prodaji. 

Kraljevsko udruženje britanskih proizvođača mlijeka (RABDF) izvijestilo je o minimalno dva milijuna litara mlijeka dnevno koji se moraju prerađivati u mlijeko u prahu ili bacati. U suradnji s industrijom, Odbor za poljoprivredu i hortikulturu nastoji smanjiti viškove govedine tako što putem društvenih mreža promovira kampanju #steaknight, u kojoj kuhari i uzgajivači dijele svoje recepte i savjete. 

U Francuskoj je vlada privremeno relaksirala inače stroga pravila zaštite podrijetla proizvoda za 15 vrsta sireva, izvijestio je francuski Nacionalni institut za podrijetlo i kvalitetu. Industrija je u međuvremenu pokrenula kampanju #Fromagisson, u kojoj moli građane da "učine što mogu za sir". 

Mike McClendon, predsjednik međunarodnih aktivnosti američke kompanije Lineage Logistics, najvećeg svjetskog opskrbljivača hladnjačama, procijenio je da je oko 95 posto europskih skladišta za zamrznutu i rashlađenu robu popunjeno.