Hrvati o poljoprivredi

Bez sela nemamo budućnost

Globalno selo
Ruralni krajolik Fotografija: Pixabay
Hrvatima je iznimno važno poticanje i poboljšanje života na selu (44%), dok je tu odgovornost u EU istaknulo samo 24% građana

Poljoprivreda i razvoj ruralnih područja od izuzetne su važnosti za budućnost Hrvatske i EU, pokazalo je istraživanje Eurobarometra koje je objavila Europska komisija. Prema istraživanju, devet od deset građana EU smatra da su poljoprivreda i ruralni prostor važni za razvoj države.

Istraživanje je u Hrvatskoj provedeno od 17. do 26. listopada 2015. godine na više od 1000 ispitanika različitih socijalnih i demografskih kategorija, a čak 94% građana Hrvatske smatra da su poljoprivreda i razvoj ruralnih područja važni za budućnost države, pri čemu to vrlo važnim smatra čak 62% ispitanih, a prilično važnim 32%.

Kvalitetna i jeftina hrana

Istraživanje na razini EU, provedeno na ukupno 27.822 ispitanika, pokazalo je da građani Hrvatske imaju slične stavove kao i ostali građani EU kada je riječ o važnosti poljoprivrede i razvoju ruralnih područja. U odnosu na 2013. godinu, kada je rađeno slično istraživanje, broj građana Hrvatske koji poljoprivredu smatraju važnom porastao je 10%, dok je na razini EU zabilježen rast od devet posto. Kada je riječ o odgovornosti poljoprivrednika u društvu, stavovi građana Hrvatske i prosjeka u EU razlikuju se.

Hrvatski građani smatraju da je glavna odgovornost poljoprivrednika opskrba stanovništva raznovrsnim kvalitetnim jeftinim proizvodima. Tako smatra gotovo polovica ispitanih, dok je prosjek EU nešto niži i iznosi 42%. Hrvatima je po važnosti na drugom mjestu poticanje i poboljšanje života na selu (44%), dok je tu odgovornost u EU istaknulo samo 24% građana. Građani Hrvatske važnim smatraju i održavanje ekonomske aktivnosti i zaposlenja u ruralnim područjima, kako je istaknulo 36% ispitanih, dok je prosjek u EU 29%. Za razliku od Hrvatske, većini građana EU visok je prioritet dobrobit životinja (35%), dok kod nas samo 21% anketiranih to smatra važnim.

Ne znaju pojedinosti

Relativno velik broj građana Hrvatske, 68% ispitanih, čulo je za potpore koje EU daje poljoprivrednicima putem svoje zajedničke poljoprivredne politike, ali samo devet posto zna što te potpore znače i kako se dijele poljoprivrednicima. Ništa bolje nije ni na razini cijele EU. Čak 61 posto ispitanih građana Hrvatske smatra da bi u idućih deset godina potpore poljoprivrednicima trebalo povećati, dok ih je za smanjenje 11%, a 20% smatra da bi one trebale ostati iste. Za povećanje potpora na razini EU je 45%, a za smanjenje 13% građana.