NOVI ZPP

BIOM: Europarlamentarci su prirodi dali poljubac smrti

Globalno selo
Fotografija:
"U vrijeme kada nam donositelji odluka govore da sve više slušaju znanost, europarlamentarci su prirodi dali poljubac smrti ne trepnuvši okom", zaključuju u udruzi BIOM

Na sastanku u Luxembourgu ministri poljoprivrede EU usvojili su stav o sljedećoj Zajedničkoj poljoprivrednoj politici EU (ZPP). Članovi Europskog parlamenta također su glasali o prijedlogu ZPP-a koji je, unatoč negodovanju znanstvenika, građana i ekološke zajednice, odobren velikom većinom.

Nezadovoljstvo izražava i hrvatska udruga BIOM. „Vijeće i Parlament objavili su rat Europskom zelenom sporazumu. Umjesto da pomognu stotinama tisuća poljoprivrednih gospodarstava da se pretvore u klimatski i prirodi prihvatljivu budućnost, oni sutrašnjim novcem od poreza cementiraju štetni sustav subvencija iz prošlosti. Egzistencijalni problemi poput klimatske krize, suše i masovne smrtnosti insekata nisu riješeni na ovaj način. Nastavit ćemo se boriti protiv ovog katastrofalnog sporazuma o reformi, a zastupnici u Europskom parlamentu još uvijek imaju izbor odbiti reformu u petak”, stoji u njihovom priopćenju. 

Prema njihovim tvrdnjama, ministrica Julia Klöckner progurala je minimalni proračun za takozvane ekološke propise (eko-sheme) od 20%, ali bez preciziranja učinkovitosti mjera. U najgorem slučaju, ove bi mjere trebale stupiti na snagu tek 2024. To bi bilo prekasno i premalo za pravi zaokret u poljoprivrednoj politici, smatraju u BIOM-u. Već postoje naznake, uključujući i ono za što je Parlament glasovao, da bi ti programi bili prisiljeni ispunjavati ekonomske ciljeve i mogli bi nastaviti slijepo subvencionirati tehnologije poput preciznog uzgoja, čiji utjecaj na okoliš u potpunosti ovisi o tome kako i za što se koristi, upozoravaju.

Glasanje o ostalim amandmanima u spisu nastavlja se do petka. U udruzi se nadaju da će zastupnici u Europskom parlamentu iskoristiti priliku u svojim konačnim glasovima u sljedećih nekoliko dana da jasno povežu poljoprivrednu politiku s ciljevima Zelenog sporazuma i Pariškog klimatskog sporazuma.

“U vrijeme kada nam donositelji odluka govore da sve više slušaju znanost, europarlamentarci su prirodi dali poljubac smrti ne trepnuvši okom. ZPP financira istrebljenje prirode u cijeloj Europi, a sada je Parlament izglasao davanje još 400 milijardi eura novca poreznih obveznika – što je omogućeno njihovim skandaloznim manevrom da neočekivano i u posljednji trenutak prebace glasanje unaprijed za cijeli dan, pa europarlamentarci nisu imali vremena izvršiti svoju demokratsku dužnost. Znanstvenici su “greenwash” dogovor osudili znatno oštrije nego kao puko 'uobičajeno poslovanje'. Europarlamentarci još uvijek imaju vremena razmotriti svoju podršku ovom štetnom dogovoru – i saslušati građane EU-a koji su ih izabrali, a ne lobi intenzivne poljoprivrede”, poručuje BIOM.