PAD PRODAJE BIOGORIVA

Brazil povećao proizvodnju šećera za 65 posto

Globalno selo
Fotografija:
Zbog smanjenje potražnje za gorivom, šećerna trska koja se koristi za proizvodnju etanola preusmjerena je na proizvodnju šećera, što je u Brazilu dovelo do povećanja od 65% u proizvodnji šećera

Tvornice u glavnom pojasu šećera u Brazilu nastavile su proizvoditi maksimalne količine šećera u drugoj polovici svibnja, što je dovelo do povećanja proizvodnje od 65% u odnosu na isto razdoblje prošle godine, javlja Reuters.

Brazilske šećerane proizvele su osam milijuna tona šećera u prva dva mjeseca korištenja novih sirovina šećerne trske, u usporedbi sa 4,8 milijuna tona 2019. godine, izvijestila je grupa Unica.

Zbog mjera zaštite od širenja pandemije koronavirusa pala je potražnja za gorivom, zbog čega je prodaja biogoriva pala za 30% pa brazilske tvrtke svu sirovinu koja bi inače bila korištena za proizvodnju etanola preusmjeravaju u proizvodnju šećera. 

U drugoj polovici svibnja proizvodnja šećera u Brazilu dosegla je 2,55 milijuna tona, što je povećanje od 36% u odnosu na isto razdoblje lani. Istodobno, proizvodnja etanola pala je za 16% na 1,81 milijardu litara.

Izvoz šećera iz Brazila također je u porastu od 65%, zbog čega je glavna izvozna luka za šećer Santos suočena s velikim izazovima. U ovom razdoblju će kroz tu luku morati proći tri milijuna tona šećera, u usporedbi sa 700.000 tona, koliko je u istom razdoblju kroz Santos prošlo 2019. godine. 

Brazil je najveći svjetski izvoznik šećera, a slijede ga Tajland i Indija. U Tajlandu je suša dovela do pada proizvodnje šećerne trske od 40% u razdoblju između prosinca i travnja, zbog čega je vlada odobrila 319 milijuna dolara pomoći uzgajivačima. Očekuje se da će se iduće sezone pad proizvodnje nastaviti te iznositi oko 20%. I u Indiji je u svibnju proizvodnja šećerne trske pala za gotovo 19% u odnosu na isto razdoblje prošle godine.