Sabor

Bulj traži pomoć države za brdsko-planinska područja

Globalno selo
Selo u jesen Fotografija: Pixabay
Mostov saborski zastupnik Miro Bulj upozorio je u četvrtak na teško stanje 35 gradova i općina u brdsko-planinskim područjima te je za njih zatražio pomoć države jer će, kaže, u suprotnom tri četvrtine krajeva u Hrvatskoj ostati nenaseljeno.

"Zakonske izmjene 2014. dovele su do toga da je danas 35 gradova i općina, koji se nalaze u okviru brdsko-planinskog područja, dovedeno na rub egzistencije. Riječ je o gradovima i općinama koje su svrstane u 3., 4. i 5. stupanj razvijenosti u brdsko planinskim područjima. Zadnjim izmjenama Zakona o regionalnom razvoju ti gradovi i općine dobili su prilagodno razdoblje u trajanju od tri godine i u tom razdoblju definirane su pomoći iz proračuna", rekao je Bulj nakon stanke koju je zatražio u Saboru.

Napomenuo je kako je u 2015. godini 45 gradova i općina iz brdsko-planinskog područja dobilo pomoć iz državnog proračuna u iznosu od 122,8 milijuna kuna.

"Ako sagledamo samo spornih 35 gradova i općina, pomoć je za njih iznosila 102 milijuna kuna. Ukupna pomoć iz proračuna svim gradovima i općinama u 2015. iznosila je 631 milijun. Ove godine, kod donošenja proračuna, ministar financija Marić je rekao da će se ići u izmjenu indeksacije radi ispravljanja nepravde SDP-ove vlade 2014. godine nepoštenom indeksacijom. Nažalost, još nemamo tu indeksaciju koju je trebao napraviti ministar Tolušić i očekujemo da se napravi", poručio je Bulj.

Upozorio je na masovna iseljavanja s područja Gorskog kotara, Ličko-senjske županije, Dalmatinske zagore, Zagorja i određenih dijelova Slavonije.

"Državna pomoć se ove godine povećala za čak 5 milijuna kuna, ali i dalje je nije dobilo 35 lokalnih jedinica. Očekujem da se rebalansom proračuna pronađe 102 milijuna kuna i da se tim krajevima raspodjele sredstva. Inače, na ovaj će način upravljanja i centralizacijom u Zagrebu ovi krajevi izumrijeti te će tri četvrtine krajeva u Hrvatskoj biti prazno", rekao je Bulj.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje