ZNANSTVENICI UPOZORAVAJU

Dušična gnojiva prijete klimatskim ciljevima

Globalno selo
Fotografija:
U dosad najopsežnijoj studiji o dušikovom oksidu, 57 znanstvenika iz 14 zemalja upozorilo je na nužnost smanjenja upotrebe dušičnih gnojiva u poljoprivrednoj proizvodnji na globalnoj razini

Rastuća upotreba gnojiva na bazi dušika u proizvodnji hrane povećava emisiju stakleničkih plinova 300 puta više od ugljičnog dioksida, upozorili su u srijedu znanstvenici u članku objavljenom u časopisu Nature.

Dušikov oksid (N2O) glavna je tvar koju je stvorio čovjek, a ugrožava ozonski omotač Zemlje. Njegova razina u atmosferi, gdje se zadržava stotinu godina, od 1750. godine porasla je za 20%, a emisije su u posljednja četiri desetljeća zahvaljujući ljudskim aktivnostima porasle 30%.

U dosad najopsežniji znanstveni rad o dušikovom oksidu, poznatom i kao "plin za smijanje" bilo je uključeno 57 znanstvenika iz 14 zemalja. U studiji se navodi i kako učinkovite aktivnosti mogu smanjiti emisije plina, što potvrđuje primjer Europe. 

Europa je jedina svjetska regija koja je u posljednja dva desetljeća uspješno smanjila emisiju dušikovog oksida. U posljednja dva desetljeća emisije dušikovog oksida smanjene su za 21%. 

Ako se ne ograniči korištenje dušičnih gnojiva, globalna prosječna temperatura mogla bi porasti puno više od 3°C u odnosu na predindustrijsko doba, upozoravaju znanstvenici.