OTVORENO PISMO

ECVC pozvao Europski parlament da postavi prioritete

Globalno selo
Fotografija:
Udruga OPGH Život, koja je članica Europske koordinacije Via Campesine (ECVC), proslijedila je medijima priopćenje i otvoreno pismo koje je Koordinacija uputila svim zastupnicima Europskog parlamenta uoči najavljene rasprave o budućem ZPP-u, a u kojem ih poziva da postave prioritete u šest ključnih područja reforme

U otvorenom pismu zastupnicima u Europskom parlamentu, Europska koordinacija Via Campesine (ECVC) još je jednom pozvala Europski parlament da postavi prioritete za šest ključnih područja reforme ZPP-a koja trenutno ne ispunjavaju ono što je potrebno za postizanje devet ciljeva ZPP-a, Europskog zelenog sporazuma i stvaranje pravednijih, zdravijih i održivijih prehrambenih sustava.

Od samog početka, kada je reforma ZPP-a prvi put predložena prije dvije godine, ECVC se zalaže za duboku reformu ZPP-a. Poljoprivreda temeljena na malim i srednjim gospodarstvima - kao najodrživijim poljoprivrednim modelima - su u krizi, a to je, povezano s razvojem poljoprivrede i hrane prema industrijskim modelima, učinilo ovu reformu hitnom.

Devet ciljeva predloženih u reformi ZPP-a, zajedno s predloženim Europskim zelenim sporazumom i Strategijama „Od polja do stola“ i bioraznolikosti, potvrđuju zauzvrat potrebu za temeljitom reformom ZPP-a.

Međutim, ukupna stajališta koja su do sada zauzeli Parlament i Vijeće, pogoršavaju ionako nedostatan prijedlog Komisije i odmiču se od tih ciljeva, stvarajući još veću proturječnost. Postoje jasni pritisci onih koji brane status quo ZPP-a da se što prije zatvore pregovori o reformi. Ti lobiji i interesi velikih igrača i modela industrijalizirane poljoprivrede plaše se promjena koje bi mogle biti uvedene u reformu ZPP-a kao rezultat rasprave o Zelenom sporazumu, Strategijama „Od polja do stola“ i bioraznolikosti. To je daljnji dokaz da je predložena reforma ZPP-a nedovoljna u odnosu na ciljeve koje si je EU postavila u svojim najnovijim i amblematičnim politikama.

Europski parlament dodao je važna poboljšanja u prijedlog Komisije glede propisa koji reguliraju Zajedničku organizaciju tržišta. Međutim, njegovo stajalište slabi ionako neambiciozan prijedlog Europske komisije, primjerice, blokiranjem ili ograničavanjem instrumenata koji zahtijevaju bolju raspodjelu pomoći unutar prvog stupa ZPP-a, povezanih s propisima o strateškim planovima ZPP-a.

ECVC stoga poziva europarlamentarce da isprave nedostatne mjere i nedosljednosti u reformi ZPP-a, detaljno opisani u otvorenom pismu, a čiji je cilj: ograničiti potporu kako bi se osigurala poštena raspodjela subvencija ZPP-a i osigurati da mali i srednji poljoprivrednici mogu od njih imati koristi; zaštititi održive poljoprivredne i prehrambene modele koji su integrirani u očuvanje okoliša kroz eko-sheme, promičući sustave zasnovane na organskom uzgoju i agroekologiji; zaštititi ljudska prava obveznim socijalnim uvjetovanostima; te osigurati pravednije cijene za poljoprivrednike kroz regulaciju tržišta.

Cijelo pismo možete pročitati ovdje