PRILAGODBA KRIZI

EU olabavila stroga pravila za proizvodnju Parmigiano Reggiana

Globalno selo
Fotografija:
Dok traje pandemija koronavirusa, Parmigiano Reggiano ne mora se pripremati isključivo ujutro, nego mljekare mogu organizirati izradu u bilo koje doba dana

Dok koronavirus trese Europu, a Njemačka najavljuje pomoć oštećenim tvrtkama „bez gornje granice”, pa čak i nacionalizaciju tvrtki pred bankrotom, u zasad najpogođenijoj Italiji Europska unija uvodi privremene mjere za olakšavanje poslovanja.

Tako su proizvođači jedinog pravog svjetskog parmezana- Parmigiano Reggiana, dobili provremenu dozvolu za zanemarivanje strogih pravila koja njihovom siru osiguravaju zaštićenu oznaku zemljopisnog podrijetla. 

Prema pravilima, Parmigiano Reggiano se može pripremati jednom dnevno, isključivo ujutro, s pomiješanim mlijekom večernje i jutarnje mužnje. 

„Postoji rizik, gotovo sigurnost, da bi u malim mljekarama radnik mogao dobiti virus i ne bi mogao proizvesti sir. U tom slučaju, možemo uzeti 1,200 litara mlijeka koja su potrebna za jedan kolut sira i odnijeti ih u susjednu mljekaru te napraviti sir poslijepodne”, izjavio je za POLITICO glasnogovornik Konzorcija proizvođača Parmigiano Reggiana Fabrizio Raimondi. 

Konzorcij je napravio i listu umirovljenih radnika i volontera koji bi mogli preuzeti proizvodnju u slučaju potrebe. 

„Ako nam je dozvoljeno Parmigiano raditi ujutro, poslijepodne i navečer, ljudi s rezervne liste moći će preuzeti posao od bolesnih radnika”, dodao je Raimondi.