UGROŽENA PROIZVODNJA

Europa bez sezonskih radnika - kako dalje?

Globalno selo
Fotografija:
Gotovo sve europske države suočene su s manjkom sezonskih radnika u poljoprivredi te donose mjere kojima bi se nadoknadila šteta i osigurao dovoljan broj radnika u proizvodnji

Europski poljoprivrednici zabrinuti su zbog mjera koje onemogućavaju dolazak potrebnog broja sezonskih radnika u poljoprivredi, na kojima se dosad zasnivala proizvodnja prehrambenih proizvoda. Osim velikog broja ljudskih žrtava koje je iza sebe ostavila pandemija koronavirusa u Italiji, ta je zemlja iznimno pogođena i nedostatkom sezonskih radnika. 

Prema podacima udruženja Coldiretti, u Italiji godišnje boravi oko 370,000 sezonskih radnika, najviše iz Rumunjske, Bugarske i Poljske. Ovog proljeća ih po svoj prilici neće biti pa su poljoprivrednici u koronavirusom najpogođenijoj zemlji na svijetu suočeni s ozbiljnim problemom i nemogućnošću organiziranja berbi. 

Set talijanskih mjera 'Cura Italia' predvidio je 100 milijuna eura potpore poljoprivrednim i ribarskim tvrtkama koje su prisiljene obustaviti proizvodnju, dodatnih 100 milijune eura financijskih popora iz Zajedničke poljoprivredne politke i povećanje od 50 milijuna eura u proračunu Fonda europske pomoći za najpotrebitije (FEAD).  

U Italiji je zbog nedostataka sezonaca ozbiljno ugrožena sezona šparoga, sa čime se sureću i njemački proizvođači. Njemački poljoprivrednici godišnje trebaju oko 300,000 sezonskih radnika, zbog čega je vlada odobrila produljenje roka za radni boravak sezonskih radnika sa 70 na 115 dana bez plaćanja socijalnih davanja. Također, kako javlja EURACTIV, njemačka vlada odlučila je povećati naknade za zaposlene u sezonskim poslovima i mirovine poljoprivrednika.

Prema podacima njemačkog ministarstva poljoprivrede, samo u ožujku je u toj zemlji potrebno 30,000 sezonskih radnika, a taj broj će se do svibnja povećati na 85,000. Prošle godine je u Njemačkoj proizvedeno 122,000 tona šparoga. Osim šparoga, pod znak pitanja dolazi i berba jagoda, kao i kompletna proljetna sjetva.

U Francuskoj je trenutno otvoreno oko 200,000 radnih mjesta u poljoprivredi u nedostatku sezonskih radnika iz Španjolske i Istočne Europe. Francuski ministar poljoprivrede Didier Guillaume pozvao je na masovno zapošljavanje radnika koji su otpušteni u drugim djelatnostima uslijed mjera zaštite od širenja pandemije. 

I druge europske države razmatraju mogućnost mobilizacije domaćeg radno sposobno stanovništva kako bi se nadoknadio manjak sezonskih radnika. Primjer je Velika Britanija. 

Britanski poljoprivredni sektor počiva na oko 60,000 sezonskih radnika godišnje, od kojih ove godine očekuju oko 25 posto, a uz pretpostavku od 20 posto oboljelih od koronavirusa, britansko Udruženje za poljoprivredno zemljište i proizvodnju (CLA) poziva na mobilizaciju 80,000 britanskih građana. 

„Manjak od 80,000 radnika je nešto što nikad nismo doživjeli. Zbog toga pozivamo na mobilizaciju 'vojske' zaposlenika kako bismo podržali poljoprivrednike u prehranjivanju zemlje”, izjavio je predsjednik CLA Mark Bridgeman za Forbes.