ŠPANJOLCI NAJVIŠE

Europljani jedu dvostruko više mesa od globalnog prosjeka

Globalno selo
Fotografija:
Kako bi se smanjio štetan utjecaj na okoliš i klimatske promjene, Greenpeace poziva na smanjenje konzumacije mesa u Europskoj uniji za 71 posto do 2030. godine

Konzumacija mesa u Europi trebala bi pasti za 71 posto do 2030. te za 81 posto do 2050. godine kako bi se smanjio utjecaj poljoprivrede na klimatske promjene, stoji u novoj analizi Greenpeacea, objavljenoj 13. ožujka. To bi značilo prosječnu tjednu konzumaciju ne više od 460 grama mesa bilo koje vrste po osobi do 2030. i ne više od 300 grama do 2050. godine. Trenutno se u Europskoj uniji prosječno konzumira 1,58 kilograma mesa po osobi tjedno.

Europljani konzumiraju dvostruko više mesa i gotovo trostruko više mliječnih proizvoda od globalnog prosjeka. 

Prema podacima iz 2017. godine, Španjolska ima najveću potrošnju mesa u Europskoj uniji. Prosječan stanovnik te zemlje konzumira preko 100 kilograma mesa godišnje. Najmanje mesa jedu Bugari – 58 kilograma godišnje po stanovniku. 

Hrvatska je u europskom prosjeku, iza Nizozemske, a ipred Grčke. U našoj zemlji se godišnje po osobi konzumira 75,3 kilograma mesa. Prema projekcijama Greenpeacea, do 2030. godine bi se u Hrvatskoj potrošnja mesa trebala smanjiti za 68 posto, a do 2050. godine za 79 posto. 

U nacrtu strategije Europske komisije 'Od polja do stola' prepoznat je negativan učinak prevelike proizvodnje mesa i mliječnih proizvoda, no nisu predložene mjere kojima bi ih se suzbilo, ističu u Greenpeaceu.