POVIJESNA ODLUKA

Europska agencija za hranu odobrila crve brašnare za ljudsku prehranu

Globalno selo
Fotografija:
Odluka predstavlja prvu cjelovitu procjenu rizika na temelju zahtjeva za odobravanje hrane od kukaca koja bi mogla pružati održivi izvor bjelančevina u prehrani

Europska agencija za sigurnost hrane u srijedu je donijela odluku kojom se odobravaju sušene ličinke velikog crva brašnara za ljudsku konzumaciju. 

Velik je to iskorak prema prehrani insektima, što iz različitih razloga zagovaraju brojni nutricionisti, ali i sami proizvođači. Ističu kako su insekti bogati proteinima i drugim nutritijentima, a njima se u svijetu hrane milijuni ljudi. Ujedno napominju kako je riječ o ekološki proihvatljivoj i održivoj proizvodnji, jer se za uzgoj kukaca troši mnogo manje energenata, te resursa poput pitke vode, nego kod uzgoja životinja za meso. 

Odluka predstavlja prvu cjelovitu procjenu rizika na temelju zahtjeva za odobravanje hrane od kukaca koja bi mogla pružati održivi izvor bjelančevina u prehrani. To bi moglo otvoriti put prvom odobrenju na razini EU-a, kazao je znanstvenik Ermolaos Ververis iz EFSA-e.

“Procjena rizika odlučujući je i potrebni korak u reguliranju novih prehrambenih proizvoda i pruža znanstveni temelj za donošenje političkih odluka u EU uz osiguravanje sigurnosti potrošača.”

EFSA je objavila da je veliki brašnar (Tenebrio molitor), odnosno njegova ličinka sigurna za konzumaciju bilo u obliku sušene cjelovite ličinke ili u obliku brašna.

Mnogima je teško savladati gadljivost pri pogledu na crva, čega su svjesni i proizvođači, no na svjetskom tržištu već postoji niz proizvoda od proteinskog brašna dobivenih od crva brašnara ili, primejrice, kućnog šturka (cvrčka), dok su na cijeni i skakavci. Od njih se rade keksi, proteinski kruh, čak i gotova jela. 

EFSA ističe da su potrebna nova istraživanja mogućih alergijskih reakcija na kukce, no ovo je velik iskorak prema uvođenju insekata za ljudsku prehranu na europsko tržište.

U većini europskih zemalja regulativa je zasad takva da se insekti mogu uzgajati i prodavati isključivo za životinjsku prehranu, no trendovi se mijenjaju pa bi se delicije od jestivih insekata, koje se već odavno nalaze na stolovima diljem Latinske Amerike i Azije, mogle naći na policama dućana širom Europske Unije.

Naravno, svaka od zemalja članica sama će donijeti odluku smatra li takvu prehranu prihvatljivom.