POČETAK TRANSFORMACIJE

Europska komisija objavila strategiju 'Od polja do stola'

Globalno selo
Fotografija:
Europska komisija je u srijedu objavila dugoočekivanu strategiju 'Od polja do stola', središnju strategiju Zelenog sporazuma, koja predstavlja okvir za velike promjene u poljoprivredi koje će transformirati europski kontinent

Europski Zeleni sporazum postavlja ciljeve koji će dovesti do toga da Europa do 2050. godine postane prvi klimatski neutralan kontinent. On predstavlja novu, održivu i inkluzivnu strategiju rasta kako bi se ojačala ekonomija, poboljšali ljudski životi i njihova kvaliteta, povećala briga za prirodu te kako se nikoga ne bi izostavljalo, ističe se u uvodu strategije.

Strategija 'Od polja do stola' je u središnje mjesto Zelenog sporazuma. Ona se opsežno bavi izazovima održivih lanaca opskrbe hranom i prepoznaje nerazmrsive poveznice između zdravih ljudi, zdravih društava i zdravog planeta. 

Svi građani i provoditelji aktivnosti trebali bi imati koristi od pravedne tranzicije prema snažnom i izdržljivom sustavu opskrbe hranom, a strategija poziva na hitnu potrebu smanjenja ovisnosti o pesticidima i antimikrobnim sredstvima, smanjenje pretjerane gnojidbe, povećanje ekološke poljoprivredne proizvodnje, poboljšanje dobrobiti životinja i povratak izgubljene bioraznolikosti.

Ovo je velika ekonomska prilika, koja će iziskivati promjene u prehrambenim navikama, podići globalni standard i podići prihode primarnih proizvođača, kao i konkurentnost Europske unije, ističe Komisija u dokumentu.

Tekst strategije 'Od polja do stola' možete pročitati ovdje.