zeleni plan

Europska komisija pokrenula javno savjetovanje o novoj strategiji za zaštitu tla

Globalno selo
Fotografija:
Cilj nove strategije EU-a za zaštitu tla je sveobuhvatno rješavanje pitanja povezanih s tlom i zemljištem te sprečavanje degradacije zemljišta do 2030., tj. čišćenja tla brzinom kojom se uništava ljudskom aktivnošć

Europska Komisija je u utorak pokrenula internetsko javno savjetovanje o razvoju nove strategije EU-a za zaštitu tla. Zdravo tlo ključno je za postizanje ciljeva europskog zelenog plana kao što su klimatska neutralnost, obnova bioraznolikosti, nulta stopa onečišćenja, zdravi i održivi prehrambeni sustavi i otporni okoliš.

Međutim, naše tlo degradira zbog neodrživog upravljanja, prekomjernog iskorištavanja, klimatskih promjena i onečišćenja. Zbog toga je u Strategiji EU-a za biološku raznolikost do 2030. najavljeno donošenje nove strategije za tlo 2021.

"Četvrtina biološke raznolikosti planeta prisutna je u tlu. To je doslovno blago pod našim nogama, a naša hrana i budućnost ovise o tome. Moramo pokrenuti snažnu politiku za zaštitu tla koja će nam omogućiti da ostvarimo ambiciozne ciljeve u području klime, biološke raznolikosti i sigurnosti opskrbe hranom te da pojačamo napore u upravljanju tlom kako bismo postigli pozitivne rezultate za ljude, prirodu i klimu", izjavio je povjerenik za okoliš, oceane i ribarstvo Virginijus Sinkevičius.

Cilj nove strategije EU-a za zaštitu tla je sveobuhvatno rješavanje pitanja povezanih s tlom i zemljištem te sprečavanje degradacije zemljišta do 2030., tj. čišćenja tla brzinom kojom se uništava ljudskom aktivnošću. To je jedan od ključnih ciljeva održivog razvoja. Zdrava tla proizvode našu hranu i sirovine, čiste pitku vodu, smanjuju rizik od poplava i pohranjuju goleme količine ugljika.

Strategijom će se stoga razmotriti kako zaštititi plodnost tla, smanjiti eroziju i povećati količinu organskih tvari u tlu te uzeti u obzir međunarodne obveze EU-a. Građani, organizacije i relevantni dionici pozivaju se na sudjelovanje u javnom savjetovanju koje će biti otvoreno za pružanje povratnih informacija do 27. travnja 2021. Priopćenje Europske komisije u cijelosti možete pročitati ovdje.