desertno vino

Europska komisija prihvatila hrvatsku prijavu za zaštitu prošeka

Globalno selo
Fotografija:
Hrvatski prošek slatko je desertno vino, dok je talijanski napitak sličnog imena pjenušavo vino i jedino što im je zajedničko je to što se oba pripremaju od grožđa

Europska komisija prije nekoliko dana prihvatila je hrvatsku prijavu za zaštitu prošeka. Poraz je to lobista s talijanske strane koji su htjeli progurati zabranu europske zaštite prošeka. Naime, oni smatraju da bi zašita imena prošek ugrozila talijanske proizvođače prosecca, iako dva proizvoda nemaju nikakve veze jedan s drugim. 

Hravstki prošek slatko je desertno vino, dok je talijanski napitak sličnog imena pjenušavo vino i jedino što im je zajedničko je to što se oba pripremaju od grožđa. 

Prihvaćanje prijave važan je korak prema konačnoj europskoj zaštiti prošeka. Komisija će nastaviti s procedurom objave zaštite u Službenom glasniku Europske Unije.

Na ovu odluku Talijani imaju pravo žalbe, što znači da bi proces zaštite prošeka mogao još malo potrajati. Kampanju za zaštitu prošeka vodi Tonino Picula, zastupnik SDP-a u Europskom parlamentu, a konačna će odluka biti poznata krajem godine.