PREDLOŽENI AMANDMANI

EU bi mogla zabraniti nazive kao što je 'vegetarijanski hamburger'

Globalno selo
Fotografija:
Europski poljoprivredni proizvođači traže dodatne zakonske zabrane korištenja različitih termina za proizvode koji nisu od mesa ili mlijeka

Ako ovog tjedna europski poljoprivredni proizvođači u Europskom parlamentu uspiju u svom naumu, restorani i druga prodajna mjesta u Europskoj uniji neće više smjeti prodavati proizvode koji se nazivaju "vegetarijanski hamburger" ili "veganska kobasica".

Kako javlja Reuters, ta praksa bi se, ukoliko se usvoje predloženi amandmani, proširila i na proizvode koji se reklamiraju kao slični mlijeku, maslacu ili siru.  

Proizvođači tvrde kako su ove mjere potrebne da bi se zaštitilo potrošače od zavaravanja. Liječničke grupe, aktivisti za zaštitu okoliša i kompanije koje se bave proizvodnjom takvih proizvoda protive se mjerama i tvrde kako bi to bio korak unatrag u zdravstvenim i okolišnim ciljevima Unije. 

Prema jednom od predloženih amandmana u sklopu šire rasprave o ZPP-u, termini odrezak, kobasica, burger i hamburger bili bi dozvoljeni samo kod proizvoda koji sadrže meso.

Europski sud je prije tri godine zabranio korištenje naziva "mlijeko od soje" i "veganski sir" presudom po kojoj se termini mlijeko, vrhnje, maslac, sir i jogurt ne mogu koristiti za proizvode koji nisu proizvodeni od mlijeka. Novim amandmanom u tom smjeru zabranili bi se i termini "stil", "tip", "metoda" i "poput" ("like"). 

Europska udruga poljoprivrednika Copa Cogeca poručila je kako Europska unija treba stati na kraj "nadrealnim" opisima proizvoda. Odobravanje naziva kao što je "veganski burger" otvara Pandorinu kutiju konfuzije potrošača i šteti proizvođačima, tvrde. 

S druge strane, Unilever, Ikea i Europska agencija za lijekove prijedloge su nazvali "disproporcionalnim i van koraka s trenutnom klimom".