POTREBNE DODATNE MJERE

Europski poljopivrednici upozoravaju na dramatične posljedice koronavirusa

Globalno selo
Fotografija:
Opskrba hranom dosad je na području Europske unije uspješno održana, no restrikcije koje se uvode i uvodit će se idućih tjedana donose brz i negativan sekundarni efekt u sektorima poljoprivrede i šumarstva, upozorava Europsko udruženje poljoprivrednika

Europsko udruženje poljoprivrednika COPA-COGECA pozvalo je Europsku komisiju na osiguravanje glatkog funkcioniranja poljoprivredne proizvodnje, uključujući i tok gotovog novca, u svjetlu očekivanja novih ograničenja koja se očekuju idućih tjedana kako bi se zaustavilo širenje pandemije koronavirusa. 

Unatoč teškim uvjetima proizašlih iz širenja virusa COVID-19, poljoprivrednici su dosad uspijevali održati opskrbu hrane građanima Europske unije, kaže se u pismu kojeg je COPA-COGECA 18. ožujka uputila predsjednici Europske komisije Ursuli von der Leyen.  

Mjere poduzete zbog širenja koronavirusa imaju brz i negativan sekundarni efekt na sektor poljoprivrede i šumarstva, na kraće i dulje staze, upozorava se u pismu kojeg je vidio i EURACTIV.

Koronavirus ima dramatične posljedice u najzahvaćenijim ruralnim predjelima Europske unije, kaže se u pismu te upozorava na prijeteće rizike dnevne opskrbe hranom s obzirom na restrikcije prometa na europskim i međunarodnim tržištima. 

"Sve mjere koje mogu štititi i garantirati funkcioniranje poljoprivrednih aktivnosti, kao i tok gotovog novca moraju se poduzeti", ističe se u pismu. Organizacija predlaže Komisiji preusmjeravanje sredstava izvan uobičajenog proračuna za poljoprivredu u poljoprivredu i agroturizam. 

Europski poljoprivrednici su pozdravili ocjenu Europske agencije za sigurnost hrane (EFSA), koja je objavila kako nema dokaza da bi hrana mogla biti izvor prijenosa virusa. 

Zbog situacije s koronavirusom i nakon molbe talijanske ministrice poljoprivrede Terese Bellanove, Europska komisija dozvolila je državama članicama da se rok za podnošenje Jedinstvenog zahtjeva za izravne potpore i IAKS mjere ruralnog razvoja za 2020. godinu, koji je trebao isteći 15. svibnja, produlji do 15. lipnja 2020.