ZAMRZNUTA PRODAJA POMFRITA

Europski proizvođači krumpira mogli bi izgubiti 400 milijuna eura

Globalno selo
Fotografija:
Veliki viškovi krumpira pojavili su se zbog trenutnog globalnog nestanka tržišta zamrznutog pomfrita, što bi na razini Europske unije moglo rezultirati gubitkom od 400 milijuna eura

Europski proizvođači krumpira suočeni su s gubitkom od 400 milijuna eura, upozorava glavni tajnik europske organizacije poljoprivrednika COPA-COGECA Pekka Pesonen u pismu koje je 22. travnja uputio zamjeniku glavnog direktora Europske komisije Wolfgangu Burtscheru.

Naime, zbog zatvorenih restorana i ugostiteljskih objekata naglo je pala potražnja za zamrznutim pomfritom, čija prodaja je zaustavljena u čitavom svijetu. Mnogi europski prerađivači morali su zatvoriti svoja postrojenja ili je proizvodnja nastavljena, ali višestruko usporena. Proizvođači su prisiljeni skladištiti proizvode. 

Berba mladog krumpira počinje idućih tjedana i postoji opasnost od prevelikih viškova, upozorava Pesonen.

Na sjeverozapadu Europe godišnje se proizvodi 29 milijuna tona krumpira, od čega se čak 15 milijuna tona preradi u zamrznuti pomfrit. Ako se ne nađe alternativa, jedino rješenje bit će da se višak koristi kao gnojivo ili da se uništi, kaže Pesonen.    

COPA-COGECA, koja okuplja 77 europskih poljoprivrednih organizacija, od Europske komisije traži hitno donošenje mjera koje bi omogućile privatno skladištenje zamrznutog pomfrita, potpore za povlačenje krumpira s tržišta u iznosu od 70 eura po toni i 15 eura po toni za troškove vađenja, čišćenja i transporta, potpore za privatno skladištenje i povlačenje s tržišta mladog krumpira od 150 eura po toni te njegovo distribuiranje dobrotvornim organizacijama te osnivanje promotivnih fondova kojima bi se omogućilo prevladavanje krize. 

Pismo glavnog tajnika COPA-COGECA Pekke Pesonena možete preuzeti ovdje