POST-BREXIT

Flandrijski ribari se pozivaju na povelju iz 1666. godine

Globalno selo
Fotografija:
Flamanska vlada želi iskoristiti povelju kralja Charlesa II. o pravu na vječno korištenje britanskih voda u slučaju da ne dođe do rješenja za izlov ribe do završetka pregovora o izlasku Velike Britanije iz Europske unije

Ribarstvo je ostalo jedno od glavnih nerazriješenih pitanja nakon izlaska Velike Britanije iz Europske unije. Kako javlja POLITICO, flamanska vlada se u slučaju nepostizanja sporazuma planira pozvati na povelju engleskog kralja Charlesa II. o vječnom pravu njihovih ribara na korištenje britanskih voda, koja datira iz 1666. godine. 

Povelja se odnosi na 50 ribara iz belgijskog grada Brugesa te predstavlja izraz zahvalnosti za vrijeme koje je Charles II. proveo u egzilu u tadašnjoj južnoj Nizozemskoj, koja je bila pod kontrolom Španjolske. Naime, nakon što je Charlesu I. odrubljena glava, a prije nego je na tron zasjeo njegov sin Charles II, nasljednik je neko vrijeme boravio u Brugesu, nakon čega je ovom poveljom želio izraziti zahvalnost domaćinu. 

Kako javlja Guardian, u srijedu je na sastanku veleposlanika Europske unije u Bruxellesu ovaj argument spomenuo belgijski predstavnik Willem van de Voorde. 

"Nisam bio siguran o čemu govori, ali mislim da se šalio", izjavio je jedan zbunjeni diplomat. "No, ipak, nikad se ne zna", dodao je.

Tenzije zbog pristupa europskih ribara britanskim vodama su u porastu kako se približava 1. siječnja i konačno britansko odvajanje od Unije. Velika Britanija zahtijeva radikalno povećanje ulovnih kvota u svom ekskluzivnom ekonomskom pojasu nakon napuštanja Zajedničke ribolovne politike EU. Najveći protivnik tome je Francuska, koja želi zadržati status quo. 

Na spomenutom sastanku veleposlanika, glavni europski pregovarač za Brexit Michel Barnier istaknuo je da prihodi članica EU od izlova ribe u britanskim vodama iznose 650 milijuna eura, dok britanski ribari ostvaruju prihod od 150 milijuna eura. Ta izjava se mogla shvatiti kao usvajanje britanskih argumenata i sklonost postizanju kompromisa, no francuski ministar europskih poslova Clément Beaune izjavio je da Pariz neće "prodati" svoje ribare kako bi se postigao dogovor. 

"Loš sporazum bio bi najgori ishod. Spremni smo na scenarij nepostizanja dogovora i nećemo prihvatiti loš kompromis", izjavio je Beaune nakon sastanka.