PAD OD 25 POSTO

Francuska žetva podbacila, fokus se okreće prema Njemačkoj

Globalno selo
Fotografija:
Zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta, najveći proizvođač pšenice u Europskoj uniji bilježi pad prinosa od oko 25 posto u odnosu na rodnu 2019. godinu

Procjenjuje se da je prinos pšenice u Francuskoj ove godine manji za oko 25% u odnosu na 2019. godinu. Prošle je godine ukupan prinos u toj zemlji iznosio 39,2 milijuna tona, da bi prema ovogodišnjim procjenama pao na oko 29 do 30 milijuna tona. 

Kako javlja Reuters, nepovoljni vremenski uvjeti u Velikoj Britaniji i Rumunjskoj mogli bi dovesti do pada u prinosu pšenice kakav je na europskom području zabilježen prije dvije godine, kad je ukupan prinos iznosio 128 milijuna tona. 

Oštar pad proizvodnje u Francuskoj, Velikoj Britaniji, Rumunjskoj i Bugarskoj neće biti kompenziran boljim prinosima u Poljskoj i Baltičkim zemljama, ocjenjuje analitičar konzultantske kuće Agritel Nathan Cordier. 

U Francuskoj je 2016. godine zabilježena najgora žetva posljednjih 30 godina, a analitičari procjenjuju da se ovogodišnji prinos približio toj razini. Fokus se prebacio na žetvu u Njemačkoj, koja je drugi najveći proizvođač pšenice u EU. Prošle godine je prinos u Njemačkoj iznosio oko 22 milijuna tona. S nestrpljenem se očekuju rezultati žetve koja je trebala biti završena proteklog vikenda.