Kamen spoticanja

Hoće li Britanija ipak dozvoliti uvoz zabranjene američke klorirane piletine?

Globalno selo
Fotografija:
Spor oko uvoza zabranjenih mesnih proizvoda u Britaniju iz SAD se nastavlja. Johnsona zbog toga kritizira i dio britanskih ministara

Kako bi osigurala trgovinski dogovor sa SAD-om, britanska vlada otvorila je vrata uvozu američke klorirane piletine u zemlju. Britanski uzgajivači protivili su se takvoj odluci pa je postignut kompromis, a na kloriranu piletinu plaćat će se carina kako bi se zaštitila domaća proizvodnja. 

Iz redova torijevaca, Financial Times doznaje kako je premijer Boris Johnson sklon dozvoliti određenim američkim mesnim prerađevinama, koje su u Britaniji trenutno zabranjene, ulazak na tržište. Britanske proizvođače koji posluju po višim standardima od takve konkurencije kani zaštiti carinama. 

Kao cijenu trgovinskog sporazuma, Washington zahtjeva veći pristup britanskom tržištu što bi moglo izazvati otpor domaćih poljoprivrednika, ali i kupaca. 

Glasnogovornik britanskog premijera Borisa Johnsona u četvrtak nije opovrgao tekst koji je objavljen u Daily Telegraphu u kojem se navodi da je britanska vlada spremna dopustiti ulazak na tržište američkoj kloriranoj piletini i hormonima nabijenoj govedini, no uz plaćanje carine. 

"Ujedinjeno kraljevstvo odlučuje kako ćemo postaviti i održavati naše visoke standarde sigurnosti hrane i dobrobiti životinja. Nastavit ćemo se brinuti o tome da sva uvezena hrana bude u skladu s tim standardima", kazao je. 

S druge strane, Woody Johnson, američki ambasador u Londonu izjavio je u siječnju kako je iznimno važno da američka govedina i piletina dospije na britansko tržište te da ti proizvodi moraju biti uključeni u trgovinski sporazum. 

Na sve su reagirali i iz Nacionalne farmerske unije (NFU). Poručili su da uvoz hrane koja je u Britaniji ilegalna ne bi smio biti dio nikakva dogovora jer time u loš položaj stavlja visoke standarde kojih se pridržavaju britanski uzgajivači. 

Britanska vlada pokušava izraditi plan kojim bi smanjila carinu za američke poljoprivredne proizvode kako bi trgovinski sporazum bio što prije usvojen, a inicijativu vodi Liz Truss, britanska ministrica za međunarodnu trgovinu kojoj je povjereno nadgledanje pregovora sa SAD-om.

Tome se protivi ministar okoliša George Eustice te ministar za ured kabineta Michael Gove zbog zabrinutosti da bi ukidanje carina na američko meso moglo imati negativan utjecaj na britanske farmere. 

U britanskom parlamentu novi zakon o poljoprivredi prošao je 3. siječnja drugo čitanje, a zastupnici su glasali protiv amandmana koji je predložio predsjednik oporbene Laburističke stranke Jeremy Corbyn. U svom amandmanu je naveo da se novim zakonom ne predviđa kontrola uvezenih poljoprivrednih dobara, kao što je klorirana piletina, i ne jamči dobrobit za okoliš, životinjski svijet i sigurnost hrane.