SASTANAK S POVJERENIKOM

HPK: Moramo osigurati samodostatnost poljoprivrede, važno je ojačati proračun

Globalno selo
Fotografija:
Krovno udruženje europskih poljoprivrednika Copa Cogeca održalo je sastanak s europskim povjerenikom za poljoprivredu Januszom Wojciechowskim na kojem je sudjelovao i predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore Mladen Jakopović

Krovno udruženje europskih poljoprivrednika Copa Cogeca održalo je u srijedu, 22.travnja 2020.godine online sastanak s europskim povjerenikom za poljoprivredu Januszom Wojciechowskim koji je im je prezentirao dodatne mjere EK vezane za daljnju potporu najugroženijih poljoprivrednih i prehrambenih tržišta. Na online sastanku Copa Cogece sudjelovao je i predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore Mladen Jakopović koji je prezentirao stanje u Hrvatskoj te govorio o dosad usvojenim mjerama u Vlade RH. 
Poljoprivredno-prehrambeni sektor u EU pokazuje otpornost u ova neviđena vremena, nakon izbijanja korona virusa. Ipak, neka su tržišta teško pogođena posljedicama ove javno zdravstvene krize. Dodatni paket uključuje mjere za pomoć u privatnom skladištenju (PSA) u sektorima mlijeka i mesa, autorizaciju mjera samoorganiziranja na tržištu od strane operatora u teško pogođenim sektorima i fleksibilnost u voću i povrću, vinu i nekim drugim programima podrške tržištu.

„Hrvatska poljoprivredna komora podržava stav predsjednika Cope Joachima Rukwieda da je potrebno koristiti krizne rezerve da bismo dobili više novaca ne samo iz drugog stupa, jer u nekima zemljama nema drugog stupa. HPK pozdravlja i mjere poput privatnog skladištenja, a važne su nam i rane odluke vezano za prijelazno razdoblje bez promjena u proračunu i u mjerama u odnosu na prošlo programsko razdoblje. Isto tako podržavamo stav da je potrebno zatražiti odgodu Zelenog sporazuma i strategije Od polja do stola“, izjavio je predsjednik HPK Mladen Jakopović.

Povjerenik za poljoprivredu Janusz Wojciechowski na sastanku je naglasio kako se posljedice korona virusne krize sve se više osjećaju u poljoprivredno-prehrambenom sektoru zbog čega je EK odlučila poduzeti brze mjere, osim mjera koje su već poduzete od izbijanja krize.

„Predložene mjere namijenjene su trenutnom stanju na tržištu slanja signala usmjerenog na stabiliziranje tržišta i smatraju se najprikladnijim za osiguravanje stabilnosti budućim cijenama i proizvodnji, a time i stabilnom opskrbom hranom i sigurnosti hrane. Objavili smo novi i izuzetan paket mjera za podršku najugroženijim poljoprivredno-prehrambenim sektorima rješavanjem već uočenih poremećaja i budućih rizika. Uvjeren sam da će ove mjere olakšati tržišta i brzo pokazati konkretne rezultate", kazao je Janusz Wojciechowski.

Moramo osigurati samodostatnost poljoprivrede, ne smijemo ovisiti o uvozu, te je važno ojačati proračun. Isto tako važno je napraviti balans da naša roba dođe na lokalno tržište i da nema prepreka, kazao je Wojciechowski. Objasnio je kako svake godine EU oko 400 milijuna eura rezervi koje se ne koriste jer su vezane za izravna plaćanja, a potrebno je imati poseban fond. 

„Poljoprivreda mora biti u centru Marshallovog plana jer bi poljoprivreda mogla smanjiti nezaposlenost, a potrebno je dodatno promovirati i agroturizam jer će nakon ove krize građani htjeti više boravati u ruralnim objektima u prirodi", naglasio je. 
 
Iznimne mjere najavljene kao daljnji odgovor na corona virusnu krizu uključuju:

Pomoć za privatno skladištenje: 
Komisija predlaže dodijeliti pomoć za privatno skladištenje mliječnih proizvoda (obrano mlijeko u prahu, maslaca, sira) i mesnih proizvoda (goveđe, ovčje i kozje meso). Ovaj će program omogućiti privremeno povlačenje proizvoda s tržišta u trajanju od najmanje 2 do 3 mjeseca, a maksimalno razdoblje od 5 do 6 mjeseci. Ova mjera dovest će do smanjenja dostupne ponude na tržištu i dugoročno uravnotežiti tržište.

Prilagodljivost programa potpore tržištu: 
Komisija će uvesti fleksibilnost u provedbi programa podrške tržištu vina, voća i povrća, maslinovog ulja, pčelarstva i školskog programa EU (mlijeko, voće i povrće). To će omogućiti preusmjeravanje prioriteta financiranja na mjere upravljanja krizama za sve sektore.

Iznimno odstupanje od pravila tržišnog natjecanja u EU-u: 
Primjenjivo na sektor mlijeka, cvijeća i krumpira, Komisija će odobriti odstupanje od određenih pravila tržišnog natjecanja u skladu s člankom 222. Uredbe o zajedničkom tržištu, što operaterima omogućuje donošenje mjera samoorganiziranja tržišta. Konkretno, tim će se sektorima omogućiti da zajednički poduzimaju mjere za stabilizaciju tržišta. Na primjer, sektoru mlijeka bit će omogućeno zajedničko planiranje proizvodnje mlijeka, a sektoru cvijeća i krumpira omogućiti će povlačenje proizvoda s tržišta. Također će biti dopušteno pohranjivanje od strane privatnih operatora. Takvi sporazumi i odluke bili bi na snazi ​​samo u razdoblju od najviše šest mjeseci. Kretanje potrošačkih cijena pomno će se pratiti kako bi se izbjegli štetni učinci.

„Komisija ima za cilj da ove mjere budu usvojene do kraja travnja. Prethodno će se države članice morati konzultirati i glasati o tim mjerama, stoga su one podložne promjenama. Potpuni detalji ovih prijedloga bit će otkriveni u trenutku njihovog konačnog usvajanja. Objavljeni paket slijedi opsežni paket drugih mjera koje je Komisija rano usvojila za podršku poljoprivredno-prehrambenom sektoru u trenutnoj krizi, poput povećanih iznosa državnih potpora, većih avansnih plaćanja i produženih rokova za podnošenje zahtjeva za plaćanje. Povećana fleksibilnost pravila zajedničke poljoprivredne politike ima za cilj ublažiti administrativni teret poljoprivrednika i nacionalnih uprava“ objasnio je predsjednik HPK Mladen Jakopović.