OPASAN INSEKT

Japanske pčele imaju jedinstvenu strategiju borbe protiv smrtonosnih stršljenova

Globalno selo
Fotografija:
U SAD-u je u prosincu prošle godine prvi put primjećen azijski divovski stršljen, kojeg se naziva i smrtonosni stršljen. Ovaj insekt predstavlja opasnost za ljudsko zdravlje i poljoprivredu

Na Zapadnoj obali SAD-a u blizini kanadske granice pojavili su se smrtonosni stršljenovi, izvijestio je u ponedjeljak Reuters. 

Smrtonosni stršljen (Vespa mandarinia) može narasti do 6.4 cm, a prirodno stanište mu je jugoistok Azije, Kina i Tajvan. Prvi put u SAD-u ga je u prosincu prošle godine uočio entomolog Sven-Erik Spichiger iz Odsjeka za poljoprivredu savezne države Washington.

"Azijski divovski stršljen vas može ubosti više puta i ispustiti velike količine otrova naprosto zbog svoje veličine. Otrov je prilično toksičan i oko rane stvara lokalnu nekrozu, tako da možete vidjeti kako se meso oko rane rastapa", kaže Spichiger. 

Većina ljudi može preživjeti jedan ili dva uboda, no više uboda, nekroza i otrov, koji kroz krvotok ulazi u organizam, djeluje na organe pa napad smrtonosnog stršljena može biti fatalan, upozorava.

Iako je Odsjek za poljoprivredu savezne države Washington zaprimio stotine prijava, dosad je ustanovljeno da se ova vrsta stršljena pojavila na dva mjesta u SAD-u. 

Osim po ljudsko zdravlje, ovaj kukac je opasan za poljoprivredu, napose pčelarstvo. Nekoliko smrtonosnih stršljenova, koji su poznati po tome što napadaju pčele, u par sati može izbrisati čitavu košnicu. Kad uđe u "fazu klanja", smrtonosni stršljen odrubljuje pčelama glave, a nakon što ih je usmrtio, naseljava se u njihovu košnicu i koristi njihovo leglo kao hranu za svoje mlade, stoji na mrežnim stranicama Odsjeka. 

Stradanjem pčela smanjuje se oprašivanje, što ostavlja loše posljedice na razne kulture u poljoprivredi. 

U Japanskoj regiji Chubu smrtonosne stršljenove smatraju delikatesom i konzumiraju kao hranu ili sastojak pića, zbog čega ih lokalno stanovništvo i lovi, piše u utorak New York Times. No, u Japanu živi i vrsta pčela koja je razvila učinkovit način borbe protiv svog predatora. Japanske pčele namame smrtonosnog stršljena u košnicu i tamo ga okruže te trenjem podižu temperaturu gotovo do maksimuma koji same mogu preživjeti, što je viša temperatura od one koju može preživjeti smrtonosni stršljen. Tako ga zajednički živog spale.