UZ JUŽNU KOREJU I JAPAN

Kina zbog afričke svinjske kuge zabranila uvoz svinjetine iz Njemačke

Globalno selo
Fotografija:
Nakon što je potvrđeno da se u Njemačkoj pojavio slučaj afričke svinjske kuge, uvoz svinjetine iz te zemlje zaustavile su Kina, Japan i Južna Koreja

Kina je u subotu zabranila uvoz svinjetine iz Njemačke, nakon što je prošlog tjedna potvrđen slučaj afričke svinjske kuge u toj zemlji.

Kako javlja Reuters, ovaj potez dolazi u vrijeme kad se najveći svjetski uvoznik svinjetine bori s nestašicama bez presedana, nakon što je afrička svinjska kuga opustošila populaciju svinja u toj zemlji.

Iz Njemačke je ove godine u Kinu uvezeno oko 14% svinjetine, a zaustavljanje opskrbe iz te zemlje utjecat će na globalni rast cijena i povećanje izvoza SAD-a i Španjolske.

Godišnje se iz Njemačke u Kinu izveze svinjetine u vrijednosti oko 1 milijarde eura, a u prvih četiri mjeseca ove godine iznos se udvostručio nakon što je kineski output pao za oko 20%.

Njemačka u Kinu izvozi velike količine svinjskih ušiju, nogica i repova, koje se u Europi ne konzumiraju pa je upitno kamo će Njemačka plasirati te proizvode, upozorio je predsjednik Njemačkog udruženja poljoprivrednika (DBV) Joachim Rukwied te pozvao njemačke vlasti na pregovore s Kinom o eventualnoj zabrani koja bi se odnosila samo na proizvode iz regije u kojoj je ustanovljena pojava afričke svinjske kuge.

Afrička svinjaks kuga u Njemačkoj se pojavila u blizini granice s Poljskom, gdje je pronađena lešina divlje svinje zaražena tom bolešću. 

Španjolski sektor proizvodnje svinja u potpunosti je spreman nastaviti trend rasta prodaje sigurnih i kvalitetnih svinjskih proizvoda na kinesko tržište, istaknuo je međunarodni direktor za trgovinu Interporca Daniel de Miguel. Za razliku od drugih europskih zemalja, Španjolska u pandemiji koronavirusa nije zatvorila nijedno postrojenje za preradu svinjetine, dodao je.

Glasnogovornik američke Federacije izvoznika mesa Joe Schuele rekao je kako su Sjedinjene Američke Države dobro pozicionirane za dodatne pošiljke svinjetine u Kinu.

Nakon Kine, Južna Koreja je drugi najveći uvoznik njemačke svinjetine izvan Europske unije. Ta je zemlja u četvrtak zaustavila uvoz svinjetine iz Njemačke nakon što je objavljeno da je tijelo vepra pronađenog u blizini granice s Poljskom zaraženo afričkom svinjskom kugom. Prošle godine je uvoz njemačke svinjetine u Južnu Koreju činio oko 18% od ukupno uvezenih 421,190 tona svinjetine.

Uvoz svinjetine iz Njemačke u petak je obustavio i Japan. prošle je godine iz Njemačke u Japan uvezeno 40,240 tona svinjetine, što je 3,3% ukupnog prošlogodišnjeg uvoza mesa u tu zemlju, koji je iznosio 1,2 milijuna tona.