PROGRAM OPORAVKA

Komisija predvidjela dodatnih 15 milijardi eura za ruralni razvoj

Globalno selo
Fotografija:
Povjerenik za proračun Johannes Hahn predstavio je Odboru za poljoprivredu Europskog parlamenta prijedlog rebalansa proračuna Europske unije, koji će poljoprivrednike učiniti otpornijima na vanjske šokove

Jako je teško osnovnu poljoprivrednu politiku Europske unije učiniti zelenijom dok su brojke na dnu crvene, rekao je u utorak povjerenik Europske komisije za proračun Johannes Hahn, tijekom predstavljanja prijedloga rebalansa europskog proračuna za razdoblje od 2021. do 2027. godine.

Prošlog tjedna je Europska komisija predložila dodatnih devet milijardi eura za potpore u poljoprivredi, uz 15 milijardi eura predviđenih za ruralni razvoj u okviru "Nove generacije EU", europskog fonda za oporavak od krize uzrokovane koronavirusom, vrijednog 750 milijardi eura.

U svom govoru pred Odborom za poljoprivredu Europskog parlamenta (COMAGRI), Hahn je objasnio razloge zbog kojih se odustalo od rezova u proračunu za poljoprivredu, koji su najavljivani u lipnju 2018. godine.  

"Moramo iskoristiti vatrenu moć idućeg višegodišnjeg financijskog okvira i Novu generaciju EU kako bismo osigurali da ekološka poljoprivreda postane model koji omogućuje život svim našim poljoprivrednicima", rekao je Hahn. 

Kako javlja Euractiv, i povjerenik za poljoprivredu Europske komisije Janusz Wojciechowski u razgovoru s novinarima rekao je da će Komisijin prijedlog rebalansa proračuna pomoći poljoprivrednicima kao jamcima sigurnosti hrane, ali i implementaciji Zelenog sporazuma. 

Wojciechowski je u svibnju najavio kako će podržati poljski prijedlog o povećanju iznosa za potpore od 10% unutar Zajedničke poljoprivredne politike. 

"Poljoprivrednici će cijeniti dobivanje sredstava za nastavak proizvodnje hrane na održiviji način, osobito u ovim teškim vremenima", rekao je te dodao kako će nova sredstva sektor učiniti otpornijim na vanjske šokove, uz zadržavanje zajedničkog tržišta i njegovih prednosti u području konkurentnosti. 

Najavljeno je kako će dodatna sredstva od 15 milijardi eura za ruralni razvoj biti dodjeljivana državama članicama proporcionalno prijedlogu iz 2018. godine. 

Europska komisija objavila je u srijedu na svojim internet stranicama kako je prijedlogom rebalansa osigurano i 11,5 milijardi eura pomoći za oporavak od krize u obliku sredstava koja će biti moguće iskoristiti već u 2020. godini.