JESEN 2020.

Kratkoročni izgledi tržišta poljoprivrednih proizvoda EU

Globalno selo
Fotografija:
Kriza uzrokovana pandemijom koronavirusa nije naštetila poljoprivrednom i prehrambenom sektoru u mjeri u kojoj su pogođeni drugi sektori, ističe se u Kratkoročnim izgledima tržišta poljoprivrednih proizvoda Europske unije za jesen 2020. godine

Europska komisija objavila je Kratkoročne izglede tržišta poljoprivrednih proizvoda Europske unije za jesen 2020. godine. 

Iako relativno pošteđen udara krize uzrokovane pandemijom koronavirusa u odnosu na druge sektore, europski poljoprivredni i prehrambeni sektor nije bio u potpunosti imun na ovu krizu, stoji u izvješću. Prvenstveno je štetu nanijela slabija potrošnja, koja je uzrokovala i slabiju konzumaciju određenih proizvoda. 

Promjene u lancima opskrbe također su utjecale na marketing proizvoda koji su imali manje izglede za plasman u maloprodaji. 

Zahvaljujući otpornosti prehrambenog lanca, utjecaj krize bio je ograničen. U tom kontekstu očekuje se da će nastavak 2020. godine ostati globalno pozitivan. Cijene mesnih i mliječnih proizvoda oporavile su se nakon akutne faze pandemije COVID-19, porast prikupljenog mlijeka ostaje snažan, a pozitivna trgovinska bilanca kod mesnih proizvoda je u porastu. Očekuje se porast proizvodnje uljarica i proteina. Proizvodnja maslinovog ulja mogla bi doseći novi rekord. 

Žitarice i šećerna repa jedine su iznimke od pozitivnih očekivanja, prvenstveno zbog loših vremenskih uvjeta, ali i bolesti koje su zahvatile te biljne vrste. 

Afrička svinjska kuga, koja se pojavila u Njemačkoj te posljedično zatvaranje azijskih tržišta za proizvode njemačkog svinjogojstva prouzročile su zabrinutost na tržištu, osobito s obzirom na udio koji Njemačka zauzima u sveukupnom izvozu svinjetine iz EU. 

Procjenjuje se da će ukupan izvoz europskih žitarica iznositi 274,3 milijuna tona, što je 6,8% manje nego prošle godine. Izvoz šećera iz EU i Velike Britanije procijenjen je na 0,8 milijuna tona, što je najniža vrijednost u posljednjih deset godina. Procjenuje se da će proizvodnja maslinovog ulja doseći 2,2 milijuna tona, no izvoz će, zbog velikih zaliha, najvjerojatnije ostati na istoj razini. 

Potrošnja svježih naranči u EU je u porastu, što je uzrokovalo porast uvoza (oko 1 milijuna tona), dok je izvoz pao za 15%. Što se tiče jabuka, 2020./21. će u Uniji biti proizvedeno oko 11,5 milijuna tona, što je 2% manje od petogodišnjeg prosjeka. U 2020. se očekuje daljni uvoz svježe rajčice, uz rast uvoza od 7%, ponajprije iz Turske i Maroka. 

Količina prikupljenog mlijeka u 2020. godini porast će za 1,4%, što je uzrokovano većim prinosima i odgodama u planiranim smanjenjima krda, uzrokovanih panedmijom COVID-19. Od sredine svibnja, cijene mesa na europskim tržištima su u porastu. Pad proizvodnje govedine je revidiran u odnosu na posljednje procjene i zasutavljen na 1,4% nižoj vrijednosti u odnosu na 2019. godinu. Proizvodnja piletine porasla je za 1%. Kod ovčjeg mesa procjenjuje se pad proizvodnje od 3% i nestašice na tržištu, na što najviše utječe nesigurnost budućih trgovinskih pregovora između EU i Velike Britanije.