EKSPLOZIJA U BEJRUTU

Libanon ima zaliha pšenice za šest tjedana

Globalno selo
Fotografija:
U eksploziji amonijevog nitrata u bejrutskoj luci, u kojoj je smrtno stradalo 145, a tisuće ljudi je ozlijeđeno, stradao je i glavni silos za skladištenje žitarica

U eksploziji koja se dogodila u glavnom gradu Libanona Bejrutu uništeni su silosi za žitarice, zbog čega se strahuje od nestašice hrane. Predsjednik libanonskog udruženja uvoznika pšenice Ahmed Hatteet za Bloomberg je izjavio kako su zalihe pšenice kojima Libanon raspolaže dovoljne za šest tjedana. 

Eksplozija koja se dogodila u utorak i u kojoj je ubijeno 145, a ozlijeđeno na tisuće ljudi, dogodila se u neposrednoj blizini glavnog silosa za žitarice u bejrutskoj luci, zbog čega je silos skladišnog kapaciteta 120.000 tona teško oštećen. Prema riječima libanonskog ministra gospodarstva Raoula Nehmea, iscurilo je 15.000 tona pšenice. 

Kroz bejrutsku luku u Libanon dolazi oko 60 posto uvoza. Bob Jabra iz tvrtke Ibrahim Jabra & Sons rekao je kako im je u eksploziji stradalo 10 kontejnera u kojima je bilo 250 tona riže. Guverner Bejruta procijenio je da se ukupna šteta kreće između tri i pet milijardi dolara. 

Tripoli, drugi najveći grad Libanona, privremeno će poslužiti kao zamjenska luka. U njega je u četvrtak stiglo 5,500 tona žita iz Ukrajine, a idućih dana očekuje se još tri broda. Direktor luke u Tripoliju Ahmed Tamer rekao je da luka nema silos za skladištenje žitarica, ali će one biti prevezene u skladišta koja se nalaze u blizini.

Eksploziju u bejrutskoj luci uzrokovao je amonijev nitrat, koji u poljoprivredne svrhe koristi kao gnojivo. Prema pisanju Reutersa, kemikalije su u Bejrut stigle prije sedam godina, a kapetan broda Rhosus Boris Prokošev, koji ga je prevozio, rekao je da je razlog ove tragedije pohlepa.

Prema njegovim riječima, brod je prevozio 2,750 tona ove opasne kemikalije iz Gruzije u Mozambik, gdje je trebala biti korištena za proizvodnju eksploziva. Dobio je naredbu da se zaustavi u Bejrutu, gdje je na brod trebalo ukrcati bagere, koje je trebalo prevesti u jordansku luku Aqaba, nakon čega bi brod nastavio poloviti prema Mozambiku. Kapetan se protivio dodatnom teretu na brodu, a izbio je i pravni spor zbog lučkih naknada. Kapetan i posada su na brodu su proveli 11 mjeseci, nakon čega su ga napustili, a teret je iskrcan u luku.

Amonijev nitrat koji je eksplodirao u Bejrutu proizvela je gruzijska tvrtka Rustavi Azot LLC, koja se bavi proizvodnjom poljoprivrednih gnojiva, a bila je namijenjena mozambičkoj tvornici Fabrica de Explosivos. Vlasnika broda, ruskog poduzetnika Igora Grečuškina, ispitala je policija u njegovom domu na Cipru. Osobe koje su bile zadužene za nadgledanje luke i uskladištenog tereta stavljene su u kućni pritvor.