PANDEMIJA COVID-19

Ministrica Vučković održala videokonferenciju s ministrima EU

Globalno selo
Fotografija:
Ministrica Marija Vučković organizirala je videokonferenciju ministara Europske unije odgovornih za poljoprivredu i ribarstvo, kojoj su se pridružili povjerenik Europske komisije za poljoprivredu Janusz Wojciechowski i povjerenik Europske komisije za ribarstvo Virginijus Sinkevičius. Povjerenici su ministrima predstavili mjere koje je Komisija već uspostavila, kao što su zeleni koridori za transport unutar Europske unije

Ministrica Marija Vučković je 25. ožujka iz nacionalne sveučilišne biblioteke održala videokonferenciju s ministrima poljoprivrede i ribarstva Europske unije, kojoj su se pridružila i dva nadležna povjerenika Europske komisije, Janusz Wojciechowski za poljoprivredu te Virginijus Sinkevičius za ribarstvo.

Konferencija je održana sa ciljem identificiranja stanja i mogućih odgovora na izazove u sektoru poljoprivrede i ribarstva uzrokovane pandemijom COVID-19. U ovakvom vremenu, osiguravanje adekvatne opskrbe hranom za 500 milijuna europskih građana jedno je od najvažnijih pitanja. Zbog toga su sigurnost hrane, dostupnost i proizvodnja bile glavne točke videokonferencije. 

Većina sudionika videokonferencije istaknula je probleme ograničenja u protoku robe, promjena u obrascima konzumacije i funkcioniranja poljoprivredne proizvodnje, kao i probleme s nedostatkom radne snage zbog zatvaranja granica, socijalnog distanciranja, samoizolacije i karantene.

"Pandemija koronavirusa iz temelja je promijenila Europu kakvu poznajemo. Osim borbe protiv sprečavanja širenja bolesti i zaštite stanovništva, gdje su sve naše službe, od liječnika do policije i sustava civilne zaštite pokazale da su dorasle zadatku, jedan od najvećih izazova je osiguranje dostupnosti hrane i nastavak poljoprivredne proizvodnje, aktivnosti u akvakulturi i ribarenju te očuvanju zaposlenosti u poljoprivredi.

Zbog toga smo danas putem video konferencije okupili ministre poljoprivrede i ribarstva Europske unije kao i nadležne povjerenike Europske komisije kako bismo izmijenili informacije o realnom stanju u pojedinim državama članicama i dogovorili zajednički smjer u kojem želimo djelovati. Identificirali smo ključne prepreke u proizvodnji i opskrbi hranom, a Europskoj komisiji predložili mjere čija bi implementacija osigurala očuvanje radnih mjesta, osiguranje proizvodnje kao i očuvanje zajedničkog tržišta. Tu su prije svega predložene mjere koje bi administrativno rasteretile proizvođače, ali i mogućnost realokacije sredstava.

Povjerenici su nam predstavili mjere koje je Komisija već uspostavila kao što su zeleni koridori za transport unutar Europske unije što će u stvarnosti omogućiti nastavak funkcioniranja razmjene poljoprivrednih proizvoda i proizvoda ribarstva, ali i dostupnost repromaterijala, hrane za životinje I sredstava za zaštitu bilja. Jučer smo na Vladi predstavili nacionalni paket mjera pomoći gospodarstvu gdje sam najavila dvije najvažnije stvari koje je Hrvatska identificirala kao ključne mjere za pomoć hrvatskim poljoprivrednicima i ribarima. To je prije svega fleksibilnost između stupova Zajedničke poljoprivredne politike kako bi sredstva ruralnog razvoja mogli alocirati u primarnu poljoprivrednu proizvodnju, a za ribarski sektor tražimo aktivaciju privremene obustave ribolovnih aktivnosti jer bismo na taj način mogli obeštetiti ribare u ovim kompliciranim vremenima. Iako smo se s tim zahtjevima i ranije obratili Komisiji, danas smo ponovili svoje argumente, a slično razmišlja i niz drugih država članica.

Predsjedništvo će u narednim danima u bliskoj suradnji s Europskom komisijom razmotriti moguće daljnje korake koji će biti temelj za provođenje mjera o kojima smo postigli razumijevanje“, izjavila je ministrica Marija Vučković nakon videokonferencije.