WTO, FAO I WHO POZIVAJU

Moramo osigurati lanac opskrbe hranom i slobodan protok radnika u poljoprivredi

Globalno selo
Fotografija:
Sad nije vrijeme za restrikcije uvoza jer bi to dovelo do globalne nestašice hrane, ističu tri svjetske organizacije u zajedničkoj izjavi te pozivaju vlade na osiguravanje nesmetanog protoka hrane i radnika koji su važni za njenu proizvodnju

Svjetska trgovinska organizacija (WTO), Organizacija za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih naroda (FAO) i Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) uputile su 31. ožujka svjetskim vladama zajedničku izjavu, u kojoj pozivaju na smanjenje ograničenja graničnog prometa u trgovini hranom.

Sad je vrijeme solidarnosti, odgovornog ponašanja i predanosti zajedničkom cilju jačanja sigurnosti hrane te poboljšanju dobrobiti ljudi širom svijeta, stoji u zajedničkoj izjavi.

U izjavi se ističe da bi ograničavanja prometa robe dovela do poremećaja u opskrbi, a navodi se i potreba ukidanja ograničenja za radnike koji su zaposleni u poljoprivredi. Zastoji u prometu robe mogli bi dovesti do kvarenja lako kvarljivih prehrambenih artikala, upozoravaju. 

Nesigurnost u dostupnost hrane može izazvati val ograničenja u izvozu, što bi dovelo do nestašice hrane na globalnom tržištu. Takve reakcije dovele bi do poremećaja ravnoteže u opskrbi hranom među ospkrbom i potražnjom, što bi prouzročilo rast i nestabilnost cijena. Iz prošlih kriza smo naučili da su takve mjere osobito štetne za zemlje s nižim dohocima i manjkom hrane, stoji u izjavi.

Moramo spriječiti ponavljanje takvih štetnih mjera, ističu. Potrebno je maksimalno zaštiti radnike koji rade u proizvodnji, preradi i trgovini hranom te spriječiti širenje zaraze. Potrošačima, a osobito onima iz najranjivijih skupina, mora biti omogućen pristup hrani u njihovim zajednicama uz sve zaštitne mjere. 

Ne smijemo dozvoliti da naš odgovor na COVID-19 nenamjerno stvori neopravdane nestašice osnovnih proizvoda i dovede do povećanja gladi i neuhranjenosti u svijetu, poručuju.