Novi izazovi

Može li smrznuta hrana spasiti riblju industriju?

Globalno selo
Fotografija:
Zbog zatvaranja restorana diljem svijeta, riblja industrija upala je u krizu, no veliki porast bilježi prodaja smrznutih ribljih štapića i konzerviranog lososa

Zbog uvođenja karantene u velikim gradovima diljem svijeta, posade ribarskih brodova od Aljaske do Kine suočene su s velikim problemima i padom cijena u industriji jer su ugledni restorani zatvoreni. Umjesto toga, riba se sve više kupuje u supermarketima, javlja Reuters.

Usprkos velikim gubicima u industriji vrijednoj 161 milijardu dolara, znanstvenici vide svjetlu točku: zbog smanjenja izlova, riblje bi se populacije mogle oporaviti kao što se to dogodilo i u vrijeme Prvog i Drugog svjetskog rata. Ipak, tada je smanjen izlov trajao više godina, dok morski život za oporavak danas ima tek nekoliko mjeseci. 

Pred industrijom koja je u 2019. proizvela oko 178 milijuna tona ribe, veliki su izazovi. 

"Nema smisla odlaziti u ribolov dok svoj ulov nemamo kome prodati"; rekao je Reutersu Bruno Margolle, predsjednik Francuske ribarske federacije FEDOPA i suvlasnik obiteljske koće. 

U Francuskoj i Velikoj Britaniji malobrojni brodovi odlaze u ribolov kako bi se istovremeno spriječilo širenje virusa među posadom, ali i viškovi ribljih proizvoda na tržištu. 

Vlade diljem svijeta suočavaju se s apelima za pomoć ribljoj industriji. U SAD-u, senatori su 6. svibnja zatražili pomoć ribarstvu u iznosu od milijardu dolara jer je u nekim dijelovima zemlje prodaja ribe pala za čak 95%, a najpogođenija je industrija prerade škampi.

Velike dileme

Tijekom karantene, Amerikanci su svoje potrebe za morskom hranom zadovoljavali kupnjom smrznutih morskih plodova u supermarketima,a potražnja je porasla za 50%. Najveći hit među američkim potrošačima su riblji štapići i konzervirani losos.

 Koronakriza donijela je veliku dilemu regiji Bristol Bay u Aljaski, najproduktivnijem ekosustavu za losose u i čitavoj Sjevernoj Americi i tamošnjoj industriji vrijednoj 300 milijuna dolara. Lokalno stanovništvo strahuje da bi povećana potražnja za lososom i otvaranje novih radnih mjesta moglo udvostručiti populaciju u regiji i tako preopteretiti medicinski sustav koji trenutno ima samo 16 kreveta na intenzivnoj njezi. 

Usprkos tome, guverner Aljaske, republikanac Mike Dunleavy otvorio je nova radna mjesta i uveo sigurnosne mjere kako bi uspostavio balans između zdravstvenog rizika i održavanja najvažnije lokalne industrije vitalnom. 

"Zatvaranje nije opcija. To ne bi bila samo ekonomska katastrofa, već i ekološki problem", kazao je Reutersu Raven Cunningham, ribar iz Cordove u Aljaski koji objašnjava da bi u slučaju gašenja industrije, broj lososa u rijekama bio prevelik što bi imalo razorne posljedice na čitav ekosustav.

U susjednoj Kanadi, odgođen je početak proljetne sezone lova na jastoge jer čekaju prolazak vrhunca epidemije koronavirusa te povratak izletnika koji ljeti uživaju u specijalitetima od kuhanih repova i kliješta. 

U problemu nisu samo oni koji se bave izlovom divlje ribe, već i uzgajivači, osobito u Čileu, najvećem uzgajivaču ribe u Amerikama gdje stanovništvo strahuje od širenja virusa na farmama lososa. Iz grupe SalmonChile poručuju da su uveli mjere socijalnog distanciranja među radnicima. 

Istovremeno, kineski podaci pokazuju kako je izvoz morske hrane iz uzgoja u prvom kvartalu ove godine pao za 21% na 784.000 tona, a vrijednost za 18% na 3.83 milijardi dolara.