AMINA MOHAMED

Na čelo WTO-a prvi put u povijesti dolazi žena?

Globalno selo
Fotografija:
Kenijka Amina Mohamed spominje se kao najizglednija kandidatkinja za nasljednicu generalnog direktora Svjetske trgovinske organizacije Roberta Azevêda, koji je u četvrtak najavio raniji odlazak s te funkcije

Neočekivani raniji odlazak generalnog direktora Svjetske trgovinske organizacije (WTO) Roberta Azevêda podigao je val zanimanja za njegovog nasljednika u trenutku velike zabrinutosti za tu instutuciju, piše u nedjelju Financial Times. 

Roberto Azevêdo je u četvrtak najavio svoj odlazak iz Svjetske trgovinske organizacije u rujnu, godinu dana ranije nego što mu ističe mandat. Bio je suočen sa salvom kritika američke administracije pod predsjedavanjem Donalda Trumpa. 

Bivša kenijska ministrica trgovine Amina Mohamed spominje se kao jedna od najizglednijih kandidatkinja za Azevêdovu nasljednicu. Za tu poziciju traži zajedničku podršku svih afričkih vlada, a bila bi prva žena na čelu Svjetske trgovinske organizacije. Trenutno obnaša dužnost kenijske ministrice sporta. 

„Potreban nam je netko s pravim iskustvom, netko posvećen multilateralnom sustavu, ali i s političkim ugledom, kako bi bio učinkovit vođa koji gradi konsenzus. Ako bi ta osoba kojim slučajem bila iz Afrike, ili bila žena, mislim da bi to bilo puno bolje”, izjavila je Mohamed.

Kao protukandidat spominje se bivši britanski povjerenik EU za trgovinu Peter Mandelson. Sveobuhvatnu promjenu koja je potrebna organizaciji neće donijeti netko sramežljiv i pred mirovinom, kao ni netko tko se vidi kao državni službenik ili tehničar, istaknuo je Mandelson. 

Budući da Mandelson dolazi iz oporbene Laburističke stranke, teško će dobiti potrebnu podršku u svojoj zemlji, a nije izgledno ni da će dobiti podršku iz Europske unije jer dolazi iz zemlje koja je napušta. Kao mogući europski kandidat spominje se nizozemski ministar trgovine Sigrid Kaag.