ULAZI 80,000 SEZONACA

Njemačka će dovoziti sezonske radnike avionima

Globalno selo
Fotografija:
Njemačka vlada je donijela odluku o dozvoli ulaska u zemlju sezonskim radnicima u poljoprivredi, koji će biti dovezeni avionima i provesti dva tjedna u karanteni prije nego što počnu s radom

Njemačka je u četvrtak najavila ukidanje zabrane ulaska u zemlju sezonskim radnicima, izvijestio je Financial Times. 

„Ovo je dobra vijest za naše poljoprivrednike. Berba ne čeka, a ni sjetva”, izjavila je njemačka ministrica poljoprivrede Julia Klöckner.

„Država i ekonomija moraju ići dalje bez obzira na pandemiju. Danas smo uspjeli pronaći put koji će nam omogućiti da osiguramo berbu i pritom također zaštitimo zdravlje stanovništva”, izjavio je njemački ministar unutranjih poslova Horst Seehofer.

Prema njemačkom planu, poljoprivrednicima će biti omogućeno zapošljavanje 80,000 radnika u travnju i svibnju. Usto, njemačka vlada poziva na regrutiranje dodatnih 20,000 radnika iz skupina nezaposlenih, studenata, tražitelja azila i radnika koji zbog mjera zaštite privremeno ne rade, ali primaju plaću.  

Kako bi se izbjegla duga putovanja kopnom, sezonski radnici će u Njemačku dolaziti zračnim putevima i morat će nakon dolaska provesti dva tjedna u karanteni prije nego što počnu raditi. Svi će biti podvrgnuti zdravstvenim pregledima.