OSLONJENI NA SEZONCE

Njemačka planira mjere za transport sezonskih radnika

Globalno selo
Fotografija:
Njemačka ministrica poljoprivrede Julia Klöckner pregovara s Lufthansom o transportu sezonskih radnika u poljoprivredi, a razmatra se i produljenje dosadašnjeg roka radnog boravka u zemlji

Njemačka planira poduzeti mjere kako bi osigurala dovoljan broj sezonskih radnika u poljoprivredi usprkos trenutnim ograničenjima u putničkom prometu, izvijestio je Reuters.

Njemačka ministrica poljoprivrede Julia Klöckner u utorak je najavila mjere kojima bi se zagarantirao dolazak dovoljnog broja sezonskih radnika u poljoprivredi. Klöckner je novinarima rekla kako pregovara s Lufthansom u potrazi za rješenjem za transport radnika. 

Sezonski radnici morali bi biti zdravi i predočiti medicinsko uvjerenje kojim dokazuju da nisu zaraženi koronavirusom, objasnila je Klöckner.

Drugi prijedlog mjera za osiguravanje dovoljnog broja radnika u njemačkoj poljoprivredi bilo bi ukidanje ograničenja od 70 dana za sezonske radnike, najavila je ministrica. 

Predsjednik Njemačke udruge poljoprivrednika Joachim Ruckwied pozvao je vladu na hitno donošenje mjera jer je u nedostatku sezonskih radnika iz inozemstva ozbiljno ugrožena sezona šparoga. 

Njemačka poljoprivreda oslanja se na oko 286 tisuća sezonskih radnika godišnje, koji uglavnom dolaze iz Istočne Europe.