101. DOBITNIK

Nobelovu nagradu za mir dobio Svjetski program za hranu

Globalno selo
Fotografija:
Dobitnik ovogodišnje Nobelove nagrade za mir je Svjetski program za hranu Ujedinjenih naroda

Svjetski program za hranu (WFP) je 101. dobitnik Nobelove nagrade za mir zbog napora u suzbijanju gladi u svijetu i doprinosa za poboljšanje uvjeta za postizanje mira.

Nagrada vrijedna 10 milijuna švedskih kruna, odn. 1,1 milijun dolara time je dodijeljena najvećoj svjetskoj organizaciji koja se bavi problemom gladi u svijetu. 

U obrazloženju koje je dao odbor za dodjelu nagrade, ističe se kako je ove godine ona dodijeljena Svjetskom programu za hranu zbog njihovih napora u borbi protiv gladi, doprinosa za poboljšanje uvjeta za mir u područjima zahvaćenim konfliktima te zbog toga što djeluje kao pokretačka snaga u naporima za spriječavanje korištenja gladi kao oružja rata i konflikata. 

Za Nobelovu nagradu za mir ove je godine bilo nominirano 107 organizacija i 211 pojedinaca, od kojih su se u javnosti najviše spominjali Greta Thunberg i Donald Trump.

"Prvi put u životu sam doslovno ostao bez riječi", izjavio je za BBC izvršni direktor Svjetskog programa za hranu David Beasley nakon vijesti o dodjeli nagrade organizaciji kojoj je na čelu. 

"Primiti ovu nagradu je priznanje svim muškarcima i ženama iz Svjetskog programa za hranu koji izlažu svoje živote opasnosti zbog ljudi na svijetu koji se muče i pate", rekao je Beasley.

Organizaciji je na nagradi čestitala i njemačka kancelarka Angela Merkel. "Ako postoji organizacija koja zaslužuje ovu nagradu, onda je ova sigurno među njima", rekla je Merkel te izrazila osobito zadovoljstvo ovogodišnjim izborom.