ZBOG PROLJETNIH RADOVA

Norveška dopustila sezonske radnike iz EU

Globalno selo
Fotografija:
Zbog ovisnosti o sezonskim radnicima u poljoprivredi, Norveška je za taj sektor i sektor energetike donijela odluku o izuzeću od prethodne mjere zabrane boravka u zemlji radnicima bez prebivališta

Norveška vlada donijela je u ponedjeljak odluku o prihvaćanju radnika koji dolaze iz Europske unije u poljoprivredi, ribarstvu, naftnoj i plinskoj industriji, izgradnji hidroelektrana, vjetrenjača i dalekovoda, bez obzira na mjere borbe protiv širenja pandemije koronavirusa, javlja VOA news.

Odluka je stupila na snagu odmah i za te će sektore poništiti odluku od 16. travnja, kojom je Norveška zabranila ulazak i naredila napuštanje zemlje svim stranim radnicima koji u njoj nemaju prebivalište. 

„Poljoprivredni sektor je usred situacije u kojoj ovisi o sezonskim radnicima kako bi se obavili proljetni radovi”, izjavila je norveška ministrica pravosuđa Monica Maeland.

Broj nezaposlenih u Norveškoj porastao je na 10,4 posto, što je najviše od Drugog svjetskog rata. Samo 22 posto Norvežana smatra da je njihovo ministarstvo rada i socijalne skrbi u stanju nositi se s posljedicama pandemije koronavirusa. Prema podacima koje je objavio Science Norway, gotovo 4,500 Norvežana je zaraženo koronavirusom, a umrlo ih je 32.