STANJE ŠOKA

OECD: Globalna ekonomija će patiti godinama

Globalno selo
Fotografija:
Svijetu će trebati godine da se oporavi od krize uzrokovane pandemijom koronavirusa, upozorava glavni tajnik Organizacije za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD) Angel Gurría

Glavni tajnik Organizacije za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD) Angel Gurría rekao je kako je ekonomski šok uzrokovan koronavirusom u ovom trenutku već veći od posljednje financijske krize, a procjene o smanjenju globalnog rasta na 1,5% djeluju previše optimistično.

"Čak i ako se ne dogodi svjetska recesija, imat ćete situaciju bez rasta ili s negativnim rastom u mnogim svjetskim ekonomijama, uključujući i neke od najvećih, i zbog toga ne samo da će rast ove godine biti manji, nego će u budućnosti trebati dulje vrijeme za oporavak", rekao je Gurría za BBC

Ekonomska nesigurnost koju je stvorio virus nadmašuje onu koja se dogodila nakon napada 11. rujna i nakon financijske krize 2008. godine, rekao je Gurría. 

"A razlog tome je što ne znamo koliko će trebati da se riješi nezaposlenost jer ne znamo koliko ljudi će završiti nezaposleno. Isto tako, ne znamo koliko će trebati da se riješi problem stotina tisuća malih i srednjih poduzetnika koji već podnose posljedice", rekao je.

Gurria je u razgovoru naveo i kako se do prije samo nekoliko tjedana u skupini G20 vjerovalo da će oporavak imati oblik slova V, s kratkim i naglim padom u ekonomskoj aktivnosti te brzim oporavkom. 

"Ne slažem se s idejom o fenomenu u obliku V. Sad znamo da to neće biti V. U najboljem slučaju, to će biti U s dugim razdobljem na dnu prije nego što dođe do razdoblja oporavka. Možemo izbjeći da on izgleda kao slovo L, pod uvjetom da danas donesemo ispravne odluke", upozorava glavni tajnik OECD-a.