UTJECAJ KORONAVIRUSA

Pale cijene hrane na svjetskim tržištima

Globalno selo
Fotografija:
Prvi put u posljednja četiri mjeseca zabilježen je pad cijena hrane na svjetskim tržištima, a najviše su pale cijene biljnih ulja - za 10,3 posto

Cijene hrane na svjetskim tržištima u veljači su pale prvi put u četiri mjeseca zbog snažnog pada cijena biljnog ulja, djelomično uzrokovanog bojazni da bi koronavirus mogao usporiti globalnu potražnju, izvijestila je agencija Ujedinjenih naroda za hranu i poljoprivredu (FAO).

Indeks cijena košarice osnovnih prehrambenih proizvoda pao je u veljači za 1,0 posto u odnosu na prethodni mjesec, na prosječnih 180,5 bodova. U odnosu na prošlogodišnju veljaču njegova je vrijednost je još uvijek viša za 8,1 posto.

Najviše su u veljači pale cijene biljnih ulja, za 10,3 posto u odnosu na siječanj, zbog neočekivano velike proizvodnje palminog ulja u Maleziji, privremenog pada indijskog uvoza i zabrinutosti koju izaziva širenje novog koronavirusa.

Pojeftinilo je i meso, za 2,0 posto, što se pripisuje smanjenju kineskog uvoza povezanog s kašnjenjem isporuka. Zbog suša na Novom Zelandu, koje su dovele do povećanog broja klanja janjadi, pojačan je pritisak i na cijene janjetine. Zbog pada uvoza iz Azije pale su i cijene peradi.

Cijene žitarica pale su za 0,9 posto u odnosu na siječanj, što je posljedica nižih cijena pšenice zbog obilne opskrbe. Pojeftinio je i kukuruz, zbog slabije potražnje u sektoru stočne hrane, koji očekuje slabljenje svjetskog gospodarstva.

Porasle su cijene mlijeka i mliječnih proizvoda za 4,6 posto. U FAO-u ističu da je na taj rast najviše utjecao snažan rast cijena sira zbog smanjene proizvodnje mlijeka u Australiji. Cijene šećera također su u većem porastu, od 4,5 posto, zbog predviđanja pada proizvodnje šećera u Indiji te na Tajlandu, dok istovremeno raste globalna potražnja.