TKO JE ZA, A TKO PROTIV?

Plan za spas Ursule von der Leyen

Globalno selo
Fotografija:
Plan 'Nova generacija EU' Ursule von der Leyen dobro je dočekan u Italiji i Španjolskoj, koje su najpogođenije krizom i dobit će najviše novca iz novog fonda pomoći, no u Europskoj uniji postoje i oni koji smatraju da je ovaj korak rizičan. Dogovor se očekuje prije ljeta

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen stavlja na kocku 750 milijardi eura posuđenog novca, piše POLITICO. 

Njen prijedlog je da se osnuje fond za oporavak vrijedan 750 milijardi eura kroz zaduženje koje bi trebalo vraćati idućih trideset godina. Predsjednica Europske komisije kladi se da će članice napustiti svaku bojazan i pristati na novi mehanizam financiranja kako bi se Europska unija ponovno digla na noge, ali i brzo dogovorio novi sedmogodišnji proračun  vrijedan 1.1 bilijun eura, kojim bi se osigurala sredstva za njene prirotete, uključujući borbu protiv klimatskih promjena i digitalnu transformaciju.

Štedljiva četvorka

Skeptici, a osobito vođe Austrije, Danske, Nizozemske i Švedske, smatraju kako se von der Leyen slobodno može kockati svojim predsjedavanjem, ali ne na račun novca njihovih poreznih obveznika. Pred nama su teški pregovori, predviđa POLITICO.

Tijekom predstavljanja plana predsjednica je puno truda uložila u smirivanje ove tzv. "štedljive četvorke", pokušavajući ih uvjeriti da u prijedlogu nema toliko razloga za strah koliko su očekivali. Noseći bijelu masku u dvorani Europskog parlamenta, predsjednica Komisije uvjeravala je zastupnike kako ovo neće označiti trajnu promjenu u načinu na koji Europska unija raspoređuje novac svojih članica.

Nova generacija EU

Plan Ursule von der Leyen zove se "Nova generacija EU" i predviđa pomoć gospodarstvenicima i industriji, osobito zračnim prijevoznicima, ali i predlaže novo oporezivanje velikih kompanija. Plan predviđa 500 milijardi eura potpora i 250 milijardi eura zajmova, no o točnom odnosu ovih iznosa još se očekuju pregovori 27 članica. Europska unija izdala bi obveznice i zajednički otplaćivala dug, no na to ne bi trebalo gledati kao na objedinjavanje duga, ističe se. 

"Ovo je potpuno novi koncept i novi korak naprijed", rekla je Ursula von der Leyen prilikom predstavljanja plana, dodajući kako je ova kriza toliko velika da smo prisljeni poduzimati neuobičajene korake.

Podrška Merkel i Macrona

Tim predsjednice Europske komisije računa na podršku njemačke kancelarke Angele Merkel i francuskog predsjednika Emmanuela Macrona, koji bi trebali pokazati političke mišiće u pregovorima koji dolaze. Njih dvoje je prošlog tjedna predalo zajednički prijedlog za zaduživanje u vrijednosti od 500 milijardi eura za potpore onima koji su najpogođeniji krizom. 

Talijanski ministar europskih poslova Enzo Amendola pohvalio je prijedlog, a predsjednik Europskog vijeća Charles Michel najavio je prvi summit uživo od izbijanja krize za 19. lipnja. Dogovor će se tražiti prije ljetnog odmora, najavio je.

Prema planu, Italija i Španjolska dobile bi najviše sredstava iz fonda. Italija bi dobila 82 milijarde eura potpora i gotovo 91 milijardu za zajmove, a Španjolska više od 77 milijardi eura potpora i preko 63 milijarde u zajmovima.