PREDNJAČI AUSTRALIJA

Pod ekološkom proizvodnjom 1.5 posto svjetskog zemljišta

Globalno selo
Fotografija:
Najnovija istraživanja pokazuju da je od cjelokupne površine poljoprivrednog zemljišta na planetu 1,5 posto iskorišteno za organski uzgoj, a po ekološkoj proizvodnji prednjače Australija, Europa i Latinska Amerika

Ekološki uzgoj je u porastu u cijelom svijetu, pokazuje istraživanje "Svijet ekološke poljoprivrede", koje je objavio Institut za istraživanje ekološke poljoprivrede (FiBL)  u suradnji s organizacijom IFOAM - Organics International.

Krajem 2018. godine, ukupno je u svijetu za ekološku poljopivredu bilo korišteno 71,5 milijuna hektara, što je rast od gotovo 3%, odnosno dva milijuna hektara više nego godine ranije.

Istraživanjem su prikupljeni podaci iz 186 zemalja, a uvjerljivo najveću površinu pod ekološkim uzgojem ima Australija, gdje je 2018. za ekološku poljoprivredu korišteno 35,7 milijuna hektara. Slijedi je Argentina sa 3,6 milijuna hektara i Kina sa 3,1 milijun hekatara površina pod ekološkim uzgojem.

U Europi je pod ekološkim uzgojem ukupno 15,6 milijuna hektara ili 22 posto poljoprivrednih površina, a u Latinskoj Americi osam milijuna ili 11%.

Najveći udio poljoprivrednog zemljišta za ekološki uzgoj s obzirom na ukupnu površinu poljoprivrednog zemljišta imaju Liechtenstein (38,5%), Samoa (34,5%) i Austrija (24,7%).

Kod europskih zemalja u kojima je udio zemljišta koji se koristi za ekološku proizvodnju veći od 10%, istraživanje navodi Estoniju, Švedsku, Italiju, Latviju, Švicarsku, Finsku i Slovačku,

U svijetu je 2018. godine bilo 2,8 milijuna proizvođača organske hrane, a gotovo polovica (47%) djeluje u Aziji. Od ukupnog broja, 28% ih živi u Africi, a 15% u Europi. Najviše ih je u Indiji, oko 1.149.000.

U 2018. godini prvi put je prodaja organskih proizvoda globalno premašila 100 milijardi dolara. U 2017. godini ona je iznosila 97 milijardi dolara. Najveća tržišta za organske proizvode su SAD, Njemačka i Francuska. Najveća stopa rasta ostvarena je u Francuskoj, gdje je tržište organskih proizvoda ostvarilo rast od 15% u 2018. godini u odnosu na godinu prije. Najveći udio takvih proizvoda na tržištu zabilježen je u Danskoj, gdje oni predstavljaju 11,5% od ukupne količine proizvoda na tržištu.