'KULINARSKI ŠOVINIZAM'

POLITICO: U Europi raste prehrambeni nacionalizam

Globalno selo
Fotografija:
Ugledni medij navodi francusku i poljsku vladu kao primjere protekcionizma koji bi mogao ugroziti jedinstveno tržište Europske unije

U Europi je u usponu prehrambeni nacionalizam, javlja ugledni POLITICO. Europske vlade koriste pandemiju koronavirusa kako bi progurale politike protekcionizma koje izjednačavaju konzumiranje domaćih proizvoda s domoljubljem, dok drugi upozoravaju da ovaj 'kulinarski šovinizam' predstavlja prijetnju jedinstvenom tržištu Unije. 

Kao primjeri ovog novog vala protekcionizma navode se francuski ministar poljoprivrede Didier Guillaume i poljska vlada. Francuski ministar poljoprivrede Didier Guillaume je prošlog tjedna putem radija pozvao na "domoljublje hrane" i "poljoprivredno domoljublje" te pozvao Francuze da kupuju francuske jagode i rajčice, a ne Španjolske, bez obzira na nepovoljnije cijene. Poljska vlada javno je prozvala 15 domaćih prerađivača zbog uvoza mlijeka iz drugih članica Europske unije, umjesto da ga kupuju od poljskih proizvođača.

"Trebamo nadgledati situaciju jer postoji rizik da ovo neće biti dobro za pravednu konkurentnost i zajedničko tržište", izjavio je povjerenik Europske komisije za poljoprivredu Janusz Wojciechowski. Europski poljoprivrednici već su se okoristili opuštenijim pravilima za suzbijanje monopola od ostalih sektora, kao što su manja ograničenja na postavljanje cijena i stvaranje kartela, ističe POLITICO.