NATJECANJE ZA INOVATORE

Poljoprivredni uzgoj putem satelita

Globalno selo
Fotografija:
Agencija za europske globalne navigacijske satelitske sustave pozvala je mlade inovatore, poljoprivrednike i studente na sudjelovanje u natjecanju za nagradu za poljoprivredni uzgoj putem satelita za 2020. godinu

Agencija za europske globalne navigacijske satelitske sustave (GSA), koja upravlja javnim interesima koji se odnose na programe Europskoga globalnog navigacijskog satelitskog sustava (GNSS), Europskoga geostacionarnog navigacijskog sustava (EGNOS) i sustava Galileo, objavila je 16. ožujka natječaj za nagradu za poljoprivredni uzgoj putem satelita za 2020. godinu.

Prijaviti se mogu mladi inovatori koji bi istraživali korištenje tehnologije satelita u poljoprivredi i održivim oblicima uzgoja, poboljšali učinkovitost i smanjili utjecaj na okoliš. Nagrada je zajednička inciijativa s Europskom agencijom za okoliš (EEA), koja upravlja Europskim programom za promatranje Zemlje Copernicus i koordinacijom sustava In-situ.
   
Nagrada je osmišljena kako bi motivirala mlade poljoprivrednike i studente da kreiraju nova, održiva i ekološi prihvatljiva rješenja koristeći Copernicus, EGNOS i Galileo. Ove godine dodjeljuje se i posebna nagrada za Afriku.

„Jasno je da nam je potrebna održiva proizvodnja hrane koja bi umanjila utjecaj na okoliš i klimu. Satelitski podaci, tehnologija i inovacija mogu podržati tu promjenu, zbog čega partnerstvo u ovoj inicijativi odražava predanost Europske agencije za okoliš u očuvanju prirode, klime i zdravlja ljudi”, izjavio je Hans  Bruyninckx, izvršni direktor Europske agencije za okoliš. 

„Tko bi pomislio da će Galileo i Copernicus utjecati na mlade poljoprivrednike da postanu tehnološki svjesni poduzetnici i donose inovacije kako bi poboljšali kvalitetu života. Trebaju nam mladi poljoprivrednici koji će inovativnošću razvijati kompetetivnu, a opet održivu poljoprivredu. Naravno, koristit će ono što je dostupno od svemirske tehnologije i naš cilj je podržati ih ovim natjecanjem kako bi postigli najbolje moguće rješenje”, rekao je  Pascal Claudel, vršitelj dužnosti izvršnog direktora GSA-a. 

Natjecatelji se mogu prijaviti individualno ili kao grupa između 16. ožujka i 14. lipnja 2020. godine. Najboljih 20 bit će odabrani kao finalisti i ući u iduću fazu natjecanja. 

Više detalja o natjecanju možete pronaći ovdje.