NOVI PAKET MJERA

Pomoć Europske komisije poljoprivrednicima i prehrambenoj industriji

Globalno selo
Fotografija:
Europska komisija je objavila novi paket mjera pomoći poljoprivrednicima i prehrambenoj industriji u sektorima koji su najpogođeniji pandemijom koronavirusa

Europska komisija je u ponedjeljak objavila novi paket mjera pomoći poljoprivrednicima i sektorima u prehrambenoj industriji koji su najpogođeniji krizom zbog pandemije koronavirusa. Na svojim službenim mrežnim stranicama, Komisija je objavila izvanredne mjere, koje su najavljene 22. travnja. 

Mjere pomoći odnose se na sektore proizvodnje mlijeka i mesa, privremeno dopuštenje samoogranizacije tržišta te fleksibilnost u implementaciji programa podrške tržištu. Povrh ovih mjera, Komisija je predložila članicama korištenje fondova za ruralni razvoj za isplatu do 5.000 eura pomoći poljoprivrednicima i do 50.000 eura malim poduzećima u poljoprivrednoj i prehrambenoj industriji.

Izvanredne mjere predložene 22. travnja ovime su u potpunosti usvojene od strane Europske komisije. Mjere se odnose na sljedeće:

Pomoć za privatno skladištenje 

Komisija će pomoći privatno skladištenje mliječnih (obranog mlijeka u prahu, maslaca i sira) i mesnih proizvoda (govedina, ovčetina i kozletina). Ova mjera dopušta privemeno povlačenje s tržišta u trajanju minimalnih dva do tri mjeseca i maksimalnih pet do šest mjeseci. Prijave se otvaraju 7. svibnja.

Fleksibilnost programa podrške tržištu

Komisija će dozvoliti fleksibilnost u implementaciji programa podrške za vino, voće i povrće, stolne masline i maslinovo ulje, pčelarstvo te školsku shemu EU (što pokriva mlijeko, voće i povrće). 

Privremeno umanjenje pravila konkurentnosti EU

Mjera se odnosi na proizvodnju mlijeka, cvijeća i krumpira. Proizvođači će se moći samoorganizirati i provesti tržišne mjere na svojoj razini u maksimalnom trajanju od šest mjeseci kako bi se sektor stabilizirao. 

Osim navedenog, Europska komisija omogućila je članicama da preostala sredstva iz ruralnih fondova iskoriste u svrhu isplate pomoći poljoprivrednicima (do 5.000 eura po poljoprivredniku) i malim poduzećima (do 50.000 eura po poduzeću). 

Mjere još treba prihvatiti Vijeće i Europski parlament.