PREDAJA PALICE

Posljednji sastanak ministara poljoprivrede pod hrvatskim predsjedanjem

Globalno selo
Fotografija:
Temama posljednjeg sastanka Vijeća ministara poljoprivrede i ribarstva Europske unije održanom pod hrvatskim predsjedanjem dominiralo je održivo ribarstvo i reforma Zajedničke poljoprivredne politike. Ministrica Vučković primila je brojne čestitke za uspješno predsjedanje Vijećem u iznimno zahtjevno doba krize uzrokovane pandemijom COVID-19

Ministrica Marija Vučković u ponedjeljak je posljednji put u okviru hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije predsjedala sastankom Vijeća ministara poljoprivrede i ribarstva Europske unije. 

Ministrica je primila brojne čestitke zbog uspješnog šestomjesečnog predsjedanja u iznimno zahtjevnim okolnostima uzrokovanih pandemijom COVID-19. 

"Osim što je trebalo osigurati kontinuitet opskrbe i trženja, trebalo je poduprijeti i sve one europske proizvođače koji su se suočili s posljedicama tržišnih oscilacija i kojima je trebalo osigurati dodatnu financijsku pomoć. Pokazali smo svi zajedno da možemo brzo i koordinirano raditi i takvim brzim aktivnostima svih tijela Europske unije, svih najvažnijih tijela, parlamenta, Komisije i Vijeća, svih formacija kojima je upravljalo hrvatsko predsjedništvo, mjere su vrlo brzo stupile na snagu", rekla je ministrica Vučković u zajedničkoj izjavi za medije s njemačkom ministricom poljoprivrede Juliom Klöckner te istaknula značaj mjere koja se odnosi na promjenu Uredbe kojom se regulira korištenje sredstava iz Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj.

"S obzirom da sve članice nemaju preostala sredstva unutar svojih programa za ruralni razvoj, ova mjera pokazala je, ne riječima nego djelom, što je doista istinska europska solidarnost", istaknula je Vučković. 

Hrvatska i njemačka ministrica poljoprivrede, koja je ovom prilikom osobno došla u Zagreb, izvele su simboličnu primopredaju dužnosti. 

Europski ministri poljoprivrede i ribarstva raspravljali su na videokonferenciji, koju je Europska komisija uživo prenosila na svojim internetskim stranicama, o posljednjim preporukama Europske komisije o održivom ribarstvu, uz predstavljanje dokumenta koji je Europska komisija na tu temu objavila 16. lipnja te o aktualnim zakonskim prijedlozima u poljoprivredi i ribarstvu. 

Ministrica Vučković je u ulozi predsjedavajuće informirala sudionike o aktualnim zakonskim prijedlozima, napretku reforme Zajedničke poljoprivredne politike za vrijeme hrvatskog predsjedavanja, kao i regulativi koja se odnosi na Europski fond za pomorstvo i ribarstvo. 

Na sastanku su ministri informirani i o usputnom ulovu dupina, pliskavica te ostalih zaštićenih vrsta.

Hrvatsko predsjedanje bilo je odličan temelj za nadolazeće njemačko predsjedanje Vijećem, ocijenila je njemačka ministrica poljoprivrede Julia Klöckner te ukratko predstavila neke od ciljeva njemačkog predsjedanja.

Povjerenik Europske komisije za poljoprivredu  i ruralni razvoj Janusz Wojciechowski izrazio je otvorenost za sve buduće prijedloge zemalja članica u pregovorima o Zajedničkoj poljoprivrednoj politici, ali i pozvao na postavljanje minimalne razine kontrole u trošenju europskog proračuna na prioritete u poljoprivredi, uzimajući u obzir zaštitu okoliša.