PREKRETNICA

Postignut dogovor o Zajedničkoj poljoprivrednoj politici

Globalno selo
Fotografija:
U srijedu je postignut dogovor ministara Europske unije o Zajedničkoj poljoprivrednoj politici, prema kojem će države članice imati veću slobodu odlučivanja o načinima financiranja ciljeva zaštite okoliša i kvalitete hrane

U srijedu je u Luxembourgu nakon dvodnevne rasprave postignut dogovor europskih ministara poljoprivrede o Zajedničkoj poljoprivrednoj politici (ZPP) za razdoblje od idućih sedam godina.

Kako javlja Deutsche Welle, na konferenciji za medije koja je održana nakon postizanja dogovora, njemačka ministrica poljoprivrede Julia Klöckner izjavila je novinarima kako je ovime postignuta "prekretnica nakon duge i teške borbe". 

Klöckner je pozdravila postignuti dogovor u pogledu zaštite okoliša, napomenuvši kako je u Luxembourgu postignut sporazum koji će omogućiti Europljanima da se prehrane. 

Povjerenik Europske komisije za poljoprivredu Janusz Wojciechowski zahvalio je njemačkoj predsjedateljici na uloženim naporima i predlaganju kompromisnih rješenja. 

Prema novom prijedlogu ZPP-a, države članice imat će veću slobodu u načinima ostvarivanja ciljeva zaštite prirode, očuvanja okoliša i kvalitete hrane. Države će svoje planove planove politika slati na odobrenje Europskoj komisiji. Također, morat će osigurati dodatne eko sheme. 

ZPP će nakon "razdoblja učenja" od dvije godine stupiti na snagu 2023. godine, javlja Deutsche Welle. Glasovanje o novom prijedlogu ZPP-a u Europskom parlamentu bit će krajem tjedna.