ZBOG KRŠENJA MJERA

Povjerenik Europske komisije za trgovinu Phil Hogan podnio ostavku

Globalno selo
Fotografija:
Zbog kršenja mjera zaštite od koronavirusa odlaskom na večeru s 80 sudionika, povjerenik Europske komisije za trgovinu Phil Hogan podnio je ostavku na tu dužnost

Povjerenik Europske komisije za trgovinu Phil Hogan podnio je ostavku nakon optužbi irskih vlasti za kršenje mjera zaštite od koronavirusa. 

Kako javlja BBC, Hogan je 19. kolovoza prisustvovao večeri u golf klubu u Galwayu, na kojoj je bilo 80 sudionika, a bio je izložen kritikama i zbog nepoštivanja mjera samoizolacije nakon povratka u Irsku iz Bruxellesa.

Hogan je izjavio kako nije prekršio nijedno pravilo, ali je trebao biti rigorozniji u praćenju smjernica za zaštitu od pandemije COVID-19. U izjavi u kojoj daje ostavku, povjerenik Hogan je napisao da žali što je njegov put u Irsku izazvao takvu zabrinutost, nelagodu i uznemirenost te se ispričao Ircima zbog grešaka koje je počinio prilikom puta.

U utorak je povjerenik Hogan predsjednici Europske komisije Ursuli von der Leyen izložio detalje svog boravka u Irskoj i posjeta golf klubu u kojem se održala sporna večera. Nakon dolaska u Irsku 31. srpnja, Hogan se testirao na COVID-19 i test je bio negativan, ali nije proveo 14 dana u samoizolaciji, kako je propisano mjerama zaštite od pandemije koronavirusa za slučaj dolaska iz zemlje koja nije na zelenoj listi.

Irsko ministarstvo zdravstva izdalo je priopćenje u kojem kaže kako negativan test ne podrazumijeva mogućnost izbjegavanja samoizolacije. 

U petak su ostavke dali irski ministar poljoprivrede Dara Calleary i senator Jerry Buttimer, koji su također bili na večeri u golf klubu koju je organizirala irska parlamentarna skupina Oireachtas Golf Society. 

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen zahvalila se Philu Hoganu na neumornom radu koji je obavljao kao povjerenik  Europske komisije za trgovinu.