DOBRA ŽETVA

Procjene o rastu proizvodnje u Rusiji dovele do pada cijena pšenice

Globalno selo
Fotografija:
Cijene pšenice na terminskoj burzi EuroNext pale su na najnižu razinu u posljednja tri mjeseca nakon što su objavljene nove procjene o ruskom prinosu

Cijene pšenice na europskom tržištu u ponedjeljak su se približile najnižoj razini u posljednja tri mjeseca nakon najava povećanja proizvodnje u Rusiji u ozračju stabilnog eura, izvijestio je Reuters.

Na pariškoj terminskoj burzi EuroNext cijene pšenice za isporuku u rujnu stabilizirale su se na 178,5 eura po toni, nakon što su pale na 178,25 eura po toni, što je najniža razina u protekla tri mjeseca, prvi puta dotaknuta 17. lipnja.

IKAR, jedna od vodećih konzultatnskih kuća u poljoprivredi sa sjedištem u Moskvi, objavila je procjenu po kojoj će Rusija u razdoblju 2020./21. proizvesti 79,5 milijuna tona pšenice, u odnosu na ranije procjene od 78 milijuna tona.

Francuska konzultantska kuća Agritel procijenila je kako će Rusija ove godine proizvesti 77,5 milijuna tona pšenice, što je povećanje od 4 posto u odnosu na godinu prije. 

Povećanje procjena o ruskoj proizvodnji u kontekstu očekivano dobre žetve u zapadnoj Europi povećali su pritisak na tržištu, čemu je pridonio stabilan euro, zbog kojeg je izvoz pšenice skuplji.